Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare som vägrade SD-reklam inför Arbetsdomstolen

En buss från SL/Keo,lis med reklam för Sverigedemokraterna innan riksdagsvalet. Foto: Ulo Maasing.

En buss från SL/Keo,lis med reklam för Sverigedemokraterna innan riksdagsvalet. Foto: Ulo Maasing.

På tisdagen inleds i Arbetsdomstolen rättegången mot de syndikalistiska bussförare i Stockholm som vägrade köra bussar med reklam för Sverigedemokraterna. Aktionen ägde rum innan riksdagsvalet då SD hade köpt reklam på bakpartiet på ett antal bussar i SL-trafiken.

Förarnas arbetsgivare Keolis reagerade och menade att bussförarnas blockad var otillåten.

Genom branschorganisationen Sveriges Bussföretag menade Keolis att de syndikalistiska bussförarna bröt mot varselreglerna genom att inte varsla om konflikten sju arbetsdagar innan den utlöstes. Dessutom ansåg Keolis att omfattningen av blockaden var oklar.

SD-reklamen på bussarna orsakade starka reaktioner. Bland annat la ett skyddsombud från Kommunal skyddsstopp för att köra bussarna med SD-reklamen eftersom ombudet ansåg att det kunde äventyra förarnas säkerhet. Stoppet undanröjdes dock av Arbetsmiljöverket.

Keolis kräver nu via Sveriges Bussföretag de syndikalistiska bussförarna på ett skadestånd om 100 000 kronor.

– Skadeståndskraven är helt orimliga. Det här är en skrämselsumma. Stridsåtgärderna blev mycket uppmärksammade och det är uppenbart att Bussarbetsgivarna vill skrämma sektionen, säger John Nordmark, facklig samordnare på SAC – Syndikalisterna till tidningen Arbetaren.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)