Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt i Uppsala i sommar

Sommarens busstrafik i Uppsala blir fossilfri. Foto: Ulo Maasing.

Sommarens busstrafik i Uppsala blir fossilfri. Foto: Ulo Maasing.

Stadsbussarna i Uppsala, som körs av Gamla Uppsala Buss (GUB), börjar på tisdagen köras på HVO, hydrerad vegetabilisk olja, ett slags syntetdiesel. HVO tillverkas av slakteriavfall och vegetabiler och ersätter diesel. Därmed blir busstrafiken i Uppsala fossilfri under sommaren.

Däremot kommer inte GUB att helt sluta med diesel.

– Det tillåter inte vår anläggning som den ser ut nu, men under sommaren ställer vi av alla dieselbussar. Då blir kollektivtrafiken helt fossilfri, säger Gamla Uppsala Buss tekniske chef Tommy Rydbeck till Upsala Nya Tidning.

Landstinget i Uppsala har som mål att kollektivtrafiken ska vara helt fossilfri år 2020. Men istället för att minska så ökade utsläppen i fjol. Det berodde på utökad trafik och att en planerad biogasutbyggnad har skjutits framåt i tiden.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. ???

    Det är inte FORDONEN som är fossilfritt eller ej. Det är DRIVMEDLEN som är fossilfritt eller ej. HVO är ett bio-syntetiskt drivmedel som ger 80 till 90 % minskningar av utsläpp av fossil CO2, jämfört med råoljebaserad dieselolja. Biogas i Uppsala är aldrig ren biogas, utan innehåller ibland även fossil naturgas. Biogas ger 70 % minskningar av fossil CO2, jämfört med motsvarande energi råoljebaserad dieselolja. Men gasbussar drar mer energi per mil eller per timme. Gasbussar är dyrare i inköp och drift jämfört med dieselbussar som körs t.ex. på bio-syntetisk HVO. Gasbussar har mer tekniska problem än dieselbussar. Så varför håller Uppsala på med gasbussar? Om Uppsala följde Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) skulle man välja den kombination av fordon + drivmedel som gav störst minskningar av utsläpp av växthusgaser och som var billigast. Då blir det dieselbuss som körs på biodrivmedlet HVO. INTE gasbussar som kör på ”fordonsgas” (med oklar andel fossilt innehåll).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)