Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sista chansen för bussföretag om kör- och vilotidsregler

Nu är det brådis för bussföretag som vill påverka EU-kommissionen.

Nu är det brådis för bussföretag som vill påverka EU-kommissionen. Foto: Ulo Maasing.

Tidsfristen börjar rinna ut för bussföretag att påverka EU-kommissionen så att kör- och vilotidsreglerna ses över. Fram till den 3 juli kan varje bussföretag göra sin röst hörd i frågan. EU-kommissionen genomför sedan en tid en undersökning av regelverket och dess konsekvenser när det gäller den sociala lagstiftningen när det gäller vägtransporter.

Det handlar om förordningen för körtider, raster och viloperioder, det så kallade Kör- och vilotidsregelverket. Vidare gäller det direktiven om arbetstidens förläggning för förare av kommersiella fordon liksom om kontroller med mera.

– Bakgrunden till undersökningen är att nuvarande kontrollsystem inte fungerar bra. Regelverket upplevs som mycket svårt att tillämpa och att små bagatellartade överträdelser får alltför stora konsekvenser, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Tillsammans med andra branschorganisationer runt om i Europa och IRU (den internationella vägtransportunionen) har Sveriges Bussföretag länge försökt få fram en översyn av EU:s regelverk.

– Nu är det upp till våra medlemmar i förbundet att själva tala om för EU-kommissionen att regelverket måste ändras. Varje företag som fyller i den enkät vi skickat ut till medlemsföretagen har betydelse för frågan, säger Anna Grönlund.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)