Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Handbok i konsten att utveckla kollektivtrafik

Norska-rad-och-tips-1

En ny norsk handbok om konsten att utveckla kollektivtrafik erbjuder även svenska trafikpolitiker, planerare, myndigheter och operatörer bra kunskap.

De som svarar för kollektivtrafiken hänger sig ofta kvar i gamla vanor. Det bidrar till en alltför dålig kunskap om kollektivtrafiken hos stora delar av befolkningen. ”Vi har ju trycksaker om linjerna, vi har anslagit tidtabeller, vi har en  websida, ja till och med en app”, resonerar man. Inte fel, men långt ifrån tillräckligt. Traditionellt vänder sig branschen också endast till fasta kunder eller dem som redan har bestämt sig för att resa. Men informationen måste ut till många fler. Det konstateras i en ny, norsk handbok med 79 tips och råd om hur kollektivtrafiken kan utvecklas.

Handboken, ”79 råd och vink for utvikling av kollektivtransport i regionene” har kommit till på initiativ av det norska Samferdseldepartementet.

Författare är två konsulter vid det norska konsultföretaget Civitas, Gustav Nielsen och Truls Lange.

Boken innehåller massor av tips och råd som är användbara  även för svenska trafikpolitiker, trafikplanerare och kollektivtrafikmyndigheter – för att inte tala om operatörer.

Boken tar upp flera relativt enkla principer för markanvändning, infrastruktur och planering för kollektivtrafik. Men trots sin enkelhet kan de betyda skillnaden mellan succé och fiasko. Handboken betonar också vikten av att vara försiktig med generella lösningar utan att anpassa dem till de varierande förutsättningarna på olika håll i landet.

Huvudbudskapet är att helhetslösningar med ett samordnat kollektivtrafiknät fungerar betydligt bättre för resenärerna än ett utbud som är uppdelat.

Boken kan läsas både sammanhängande som en inledning i kollektivtrafikkunskap för politiker och andra, men den kan också användas som en uppslagsbok.

Vart och ett av de 79 råden förklaras på två sidor med hänvisning till var man kan fördjupa sig på respektive punkt.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)