Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonerna rullar, åren går, missnöjet består i Väst

Näfr Västtrafik införde sitt hårt kritiserade biljettsystem var det fem år försenat och hade kostat en halv miljard. Sju år efter införandet ska det göras om efter massiv kritik. Prislapp: 250 miljoner. Foto: Ulo MAasing.

Näfr Västtrafik införde sitt hårt kritiserade biljettsystem var det fem år försenat och hade kostat en halv miljard. Sju år efter införandet ska det göras om efter massiv kritik. Prislapp: 250 miljoner. Foto: Ulo MAasing.

År 2009 införde Västtrafik ett nytt biljettsystem baserat på smarta kort och in- och utcheckning för passagerarna. Då var systemet fem år försenat och hade kostat nästan en halv miljard. Sedan dess har kritiken från resenärerna varit massiv och nu görs systemet om. Prislapp: en kvarts miljard.

För det får man ingen ny hårdvara, inte heller någon ny mjukvara. De 250 miljonerna går i stort sett till omprogrammering av nuvarande mjukvara. Och trots att miljonerna har rullat friskt, år efter år, är missnöjet med biljettsystemet alltjämt stort hos resenärerna – trots att Västtrafik flera gånger har lovat snabba åtgärder för att möta kritiken.

Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, håller i Göteborgs-Posten med kritikerna.

– Varken vi, resenärerna eller vår ägare Västra Götalandsregionen är nöjda med hur systemet fungerar, det är alldeles för lätt att göra fel. Regionfullmäktige har satt av en kvarts miljard för att lösa problemet, säger hon till tidningen.

Till nyår kommer Västtrafik med en ny app som ska göra det lättare att köpa biljett. I slutet av nästa år försvinner kravet på att resenärerna ska checka ut när de kliver av för att slippa bli överdebiterade för sin resa. Då har sju år gått sedan introduktionen av dagens misslyckade system.

Maria Björner Brauer förklarar i G-P att anledningen till att det tagit så lång tid är att frågan har fastnat hos politikerna i regionfullmäktige.

– Det kom bland annat ett regionval emellan så beslutet kom först i februari 2014. Sedan handlar det om väldigt mycket pengar, 250 miljoner kronor, en summa som man inte fattar beslut om i en handvändning, säger hon till G-P.

En av de politiker som införde det hårt kritiserade biljettsystemet i Västra Götaland var Johnny Bröndt(M). Några år senare belönades han med en styrelsepost i Resenärsforum, en organisation som i huvudsak leds av tidigare chefer inom offentligt ägda trafikföretag och trafikhuvudmän.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)