Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stena protesterar mot dansk-tysk förbindelse

Stena Line protesterar mot statligt stöd till den 19 kilometer långa tunneln mellan Rødby i Danmark och Puttgarden i Tyskland.

Stena Line protesterar mot statligt stöd till den 19 kilometer långa tunneln mellan Rødby i Danmark och Puttgarden i Tyskland.

Stena Line protesterar mot EU-kommissionens beslut att godkänna statliga garantier för bygget  av Fehmarn Bält-förbindelsen. Det är en kombinerad järnvägs- och vägförbindelse mellan Rødby i Danmark och Puttgarden i Tyskland. Idag trafikerar Stenaägda Scandlines förbindelsen med färja. Stena anser att statligt stöd till tunnelbygget strider mot EU:s regler om statsstöd.

Tunneln under Fehmarn Bält går mellan Rødby och Puttgarden.

Tunneln under Fehmarn Bält går mellan Rødby och Puttgarden.

EU-kommissionen anser att den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält är ett nyckelinslag i byggandet av den viktiga nord-sydrutten som förbinder Centraleuropa med de nordiska länderna.

Den finansieringsmodell som Danmark har anmält till kommissionen och fått godkänt för innebär att man ska använda gäller offentligt stöd till projektering, byggande och drift av den väg- och järnvägsförbindesen liksom av vägar och järnvägar i Danmark.

Stena menar att marknaden för trafik mellan kontinenten och Skandinavien klaras mer än väl genom de nio färjelinjer som trafikerar fjorton hamnar i Skandinavien och kontinenten. Det enda som den statliga medfinansieringen av den nya förbindelsen uppnår är enligt Stena Line en extra kostnad på åtta miljarder euro för skattebetalarna.

– Samtidigt snedvrids konkurrensen med färjelinjerna. Dessutom motverkar den ambitionerna att minska vägtransporterna, säger Stena Lines koncernchef Carl-Johan Hagman.

Förbindelsen utgörs av en omkring 19 kilometer lång sänktunnel för en fyrfilig motorväg och dubbelspårig järnväg. Enligt planerna ska den öppna för trafik år 2024.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)