Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Paris testar Solaris elbuss

Paris testar Solaris batteribuss inför sin satsning på att alla 4500 bussar i den franska huvudstaden ska vara emissionsfria år 2025. Foto: Solaris.

Paris testar Solaris batteribuss inför sin satsning på att alla 4500 bussar i den franska huvudstaden ska vara emissionsfria år 2025. Foto: Solaris.

Lokaltrafiken i Paris, RATP, ska testa Solaris stadsbuss Urbino 12 i elbussutförande. Testet är ett led i den franska huvudstadens ambitiösa satsning på att enbart ha emissionsfria bussar i trafik år 2025. Vi har tidigare rapporterat om Paris satsning. I avtalet mellan RATP och Solaris ingår att bussen ska presenteras för FN:s globala konferens om klimatförändringarna i Paris den 30:e november – 11 december i år.

Därefter ska bussen sättas i reguljär trafik på linjerna 21 och 147 i den franska huvudstaden.

– Erfarenheterna från provtrafiken kommer att hjälpa oss att förverkliga våra  planer när det gäller vårt bussprogram för 2025, säger Marie-Claude Dupuis, chef för bussverksamheten inom RATP.

Den batteridrivna Urbino som ska tll Paris är elversionen av nya Urbino som preseterades första gången i höstas. Bussen får ett batteri på 240 kWh och pluginladdning. Den får också ZF:s nya drivaxel AVE 130 med två elmotorer i anslutning till hjulen. Därmed får bussen en lägre vikt, samtidigt som passagerarutrymmet blir rymligare.

Antalet sittplatser är 30, varav 16 som är podesterfria.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)