Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bilister i Uppland ska lockas till bussen

Vill locka bilister. Foto: Ulo Maasing.

Vill locka bilister. Foto: Ulo Maasing.

Upplands Lokaltrafik, UL, vill tillsammans med bussoperatören Nobina locka fler vanebilister att byta till buss och tåg. Därför kommer man att genomföra en kampanj där bilister erbjuds att prova kollektivtrafik under oktober. Kampanjen startar på måndag 24 augusti med att ett prova-på-erbjudande skickas till bilister.

En liknande kampanj förra året visade enligt UL att det går att få vanebilister att välja kollektivtrafiken istället. Genom att ge 2000 bilister möjlighet att prova resor med kollektivtrafiken i länet omvändes drygt 800 till att bli buss- och tågresenärer.

– Efter förra årets kampanj vet vi att om bilister provar kollektivtrafik kan vi få dem att ändra sina resvanor, säger UL:s projektledare Karin Edenius.

– De som sällan eller aldrig reser med buss eller tåg tror att det är mycket krångligare och tar längre tid att än vad det faktiskt gör. Därför erbjuder vi nu bilister att prova kollektivtrafiken under 30 dagar för att själva få uppleva hur det är.

I kampanjen erbjuds bilister att prova UL-trafiken under perioden 1-30 oktober. För att hitta bilisterna skickas bland annat information till bilägare utmed stråk där det finns bra kollektivtrafikförbindelser. Även den som inte får ett erbjudande direkt från UL har möjlighet att anmäla sig för att bli testresenär.

Som motprestation kräver UL att den som utnyttjar kampanjen måst vara vanebilist, alltså resa med bil till och från jobb eller studier. Bilisten måste också vara beredd att resa med UL-trafiken minst tre dagar i veckan under testperioden liksom att besvara två uppföljningsenkäter som handlar om resvanor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)