Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här är bussen som klarar fem kilometer på tio sekunder

Staden Ningbo satsar på extremt snabbladdade elbussar. Foto: Nya Kina.

Staden Ningbo satsar på extremt snabbladdade elbussar. Foto: Nya Kina.

Världens mest snabbladdade elbuss har nu satts i trafik i den kinesiska hamnstaden Ningbo. rapporterar nyhetsbyrån Xinhua. Bussens batterier tar endast tio sekunder att ladda och laddningen ger bussen en räckvidd på fem kilometer innan det är dags för en ny snabbladdning.

Räckvidden kanske inte imponerar direkt, men genom att laddningen sker extremt snabbt är det inga problem att ”tanka” bussen vid normala hållplatsstopp.

Den första bussen har satts i trafik på en elva kilometer lång linje med 24 hållplatser i staden, men under de närmaste åren ska totalt 1200 likadana bussar sättas in i lokaltrafiken i Ningbo enligt de lokala transportmyndigheterna.

De extremt snabbladdade bussarna tillverkas vid en fabrik i staden, Zhuzhou Electric Locomotive, ett dotterbolag till höghastighetstågtillverkaren CRRC.

– Bussen laddas medan den står stilla eller när passagerare stiger av och på, säger Zhou Qinghe, vd för Zhuzhou Electric Locomotive, till Xinhua.

Över 80 procent av energin återvinns dessutom vid inbromsningar, nerförsbackar och så vidare. Den totla energiförbrukningen uppges av företaget till endast en tiondel av den energimängd som konventionella dieselbussar förbrukar. Biogasbussar förbrukar ännu mer energi.

Bussens supercapacitorer uppges klara en miljon laddningar och har då en livstid på tio – tolv år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)