Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Löneavdrag i konflikt om svarta fötter

Rätt fotbeklädnad?

Rätt fotbeklädnad?

Flera bussförare vid Keolis bussdepå i Nyboda i Hägersten i södra Stockholm skickades tidigare i sommar hem med löneavdrag. Anledningen: De hade inte svarta strumpor på fötterna. Några av förarna fick också en varning. Om en månad tas strumpstriden upp i en lokal facklig förhandling, skriver Kommunalarbetaren.

Vi har tidigare rapporterat om strumpbråket som är en följd av att förarna vid depån den 1 juli fick nya uniformer med strikta regler. Dessa säger att förarna ska böra mörka skor och svarta strumpor.

Konflikten började en dag med 30-gradig värme. Flera förare hade sandaler och bara fötter. Fem av dem skickades hem. Några dagar senare kom ett 20-tal förare till jobbet utan strumpor. Tretton sändes hem, ingen fick köra buss och turer ställdes in. Sex av de hemskickade förarna varnades för att de inte kom tillbaka med svarta strumpor på fötterna.

Strumpkonflikten trappades sedan upp. Keolis slog fast att det var förbjudet att köra med sandaler på fötterna, ett förbud som senare preciserades till att det är förbjudet att använda skor utan heltäckande häl.

En av de varnade är huvudskyddsombudet vid depån, Christer Swanson.

– Vi har överklagat både varningarna och löneavdragen. Dels för att vi inte uppfattade att de som skickades hem skulle komma tillbaka den dagen, dels för att Keolis inte kan straffa oss dubbelt med både löneavdrag och en varning, säger han till Kommunalarbetaren.

Strumpkonflikten är särskilt laddad eftersom Keolis och Kommunal trots ett och ett halvt år av förhandlingar inte är överens  om hur uniformen ska se ut.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)