Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dubbeldäckarpremiär i Skåne

SkåneExpressen 10 börjar snart trafikeras med dubbeldäckare. Illustration: Skånetrafiken.

SkåneExpressen 10 börjar snart trafikeras med dubbeldäckare. Illustration: Skånetrafiken.

Den 16 augusti börjar Skånetrafikens första dubbeldäckare att rulla på SkåneExpressen 10 mellan Örkelljunga och Helsingborg. Bussarna är utrustade med wifi ombord, eluttag för laddning av mobil eller läsplatta samt informationsskärmar. Enligt Skånetrafiken är dubbeldäckarna de första i reguljär trafik i Skåne.

Den som är historiekunnig minns dock att man för drygt femton år sedan körde Neoplan Megaliner dubbeldäckare mellan Trelleborg och Malmö.

Nu kommer trafiken att köras med Scania/Van Hool Astromega. Operatör är Nobina.

SkåneExpressen 10 har tidigare utgått från Markaryd, men på sträckan Markaryd-Örkelljunga blir det från 16 augusti i stället länstrafiken Kronoberg som kör linje 521. Hållplatser och biljetter kommer dock att vara som tidigare.

För att göra restiden kortare för den som reser långt kommer hållplatserna längs sträckan Berga trafikplats E4 – Helsingborg C endast att vara för avstigande i riktning mot Knutpunkten och för påstigande i riktning mot Örkelljunga. Inom Helsingborg finns många andra busslinjer att välja på och en dubbeldäckare är inte heller anpassad för korta resor eftersom det tar lite längre tid att gå på och av.

– Restiden med dubbeldäckaren kommer att vara några minuter längre. Det ser mer ut i tidtabellen eftersom vi har lagt på tid i den nya. Men den förra tidtabellen var så snäv att den i realiteten inte gick att köra. Den reella tidsskillnaden med dubbeldäckaren uppskattar vi till cirka 4 minuter, vilket beror på att den accelererar något långsammare, och långsammare av- och påstigning, säger Kasper Kalén, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Taggat som: , , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Ni är dåligt pålästa. Megalinerna gick linje 146 mellan Malmö-Trelleborg

    • Tack för påpekandet, Magnus! Du har självklart rätt. Vad vore vi utan hjälp från våra läsare? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)