Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny strid om personalövertagande under uppsegling

En ny strid om personalövertagande vid upphandling av kollektivtrafik är under uppsegling. Denna gång i Kalmar län. Foto: Ulo Maasing.

En ny strid om personalövertagande vid upphandling av kollektivtrafik är under uppsegling. Denna gång i Kalmar län. Foto: Ulo Maasing.

En ny strid om personalövertagande i samband med upphandling av busstrafik är under uppsegling, denna gång i Kalmar län. Kalmar Länstrafik, KLT, ska inom kort inleda en upphandling av all busstrafik i länet – en affär på ungefär fem miljarder kronor under en period på tio år. Omkring 500 bussförare berörs.

Enligt tidningen Arbetet ska upphandlingsunderlaget skickas ut den 10 september och om de förare som idag kör åt KLT ska vara garanterade fortsatt anställning måste ett krav om detta skrivas in i anbudsunderlaget.

På Arbetets fråga om så kommer att ske svarar KLT:s chef, trafikdirektör Karl-Johan Bodell:

–  Det vill och kan jag inte svara på. Det är en het fråga.

Det besked som Kommunal enligt Arbetet har fått är att KLT bara kommer att ställa ett begränsat krav på personalövertagande i samband med upphandlingen.

– Från S-politikerna i trafikstyrelsen är beskedet att personalövertagande kommer att krävas i tre geografiska områden. Det berör 20 procent av personalen. Det räcker inte. Vi kan inte gå ut på garagen och säga: Ni 17 personer får behålla era anställningar, ni 14 får det inte. Politikerna måste kräva att all personal tas över, säger Mahlin Bergman, ordförande i Kommunals avdelning Sydost till Arbetet.

Landstingspolitikerna tvekar dock eftersom man menar att det finns en risk att någon överklagar och att hela upphandlingsprocessen då försenas i två år. Landstinget har nu bollat över frågan till en advokatfirma som ska bedöma om det är juridiskt möjligt att kräva att en eventuell ny entreprenör ska ta över personalen.

Vad anser Du om krav på personalövertagande vid upphandlingar? Rösta i enkäten i vänsterspalten på vår förstasida!

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)