Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart vad ungdom är efter två års snack

Efter två års utredande och diskussioner är politikerna i Västra Götalandsregionen redo att bestämma sig för vad en ungdom är. Foto: Ulo Maasing.

Efter två års utredande och diskussioner är politikerna i Västra Götalandsregionen redo att bestämma sig för vad en ungdom är. Foto: Ulo Maasing.

Efter två års utredande och politiska diskussioner förväntas kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen fatta beslut om vad en ungdom i regionen egentligen är. Att regionen har samma definition på ungdomar är en förutsättning för att Västtrafiks omvittnat krångliga biljettsystem ska kunna förenklas.

När regionfullmäktige för drygt två år sedan beslutade att genomföra en förändring av Västtrafiks biljettsystem var ledorden enkelhet och rättvisa.

Exakt hur målet om en förenkling skulle uppfyllas har därefter utretts grundligt under två år. Bland de åtgärder som diskuterats finns slopad check-ut, en ny app som möjliggör biljettköp i mobilen och ett förenklat biljettsortiment.

Tidigt i utredningen insåg man också att åldersgränserna måste göras enhetliga, så att alla biljetter omfattas av samma åldersgränser.

På fredag förväntas kollektivtrafiknämnden efter två års utredande och politiska diskussioner fatta det avgörande beslutet gällande enhetliga åldersgränser.

Då ska en ungdom vara en ungdom i hela regionen och oavsett biljettyp.

– Förenklingsarbetet av biljettsystemet är en av de viktigaste uppgifterna vi har, för att öka attraktiviteten och tillgängligheten av kollektivtrafiken och därmed nå vårt mål om ett ökat resande. Dagligen får vi synpunkter på hur obegripligt biljettsystemet är. Idag kan du som resenär vara ungdom en del av din resa och vuxen på en annan, det är ohållbart, säger Ulrika Frick (MP), ordförande kollektivtrafiknämnden.

Beslutet om enhetliga åldersgränser innebär att gruppen ungdomar räknas upp till 20 år för alla biljetter. GrönBlå Samverkan gör dock en riktad satsning på 25 miljoner och inför en enhetlig rabattsats på 25 % på periodkort. Berättigade till denna rabatt är alla studenter, oavsett ålder och andra resurssvaga grupper i samhället såsom sjukpensionärer och långtidsarbetslösa.

I januari nästa år kan Västtrafiks resenärer se fram mot ett enklare biljettsystem.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)