Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussjättar går samman om elbusstillverkning

Kinesiska BYD och brittiska Alexander Dennis inleder ett långsiktigt samarbete om produktion av elbussar. 200 enplansbussar om året ska produceras och nästa steg kan vara dubbeldäckare. Bilden: En av de BYD/ADL Enviro som ingår i en order på 51 bussar till Go Ahead i London. Bild: BYD.

Kinesiska BYD och brittiska Alexander Dennis inleder ett långsiktigt samarbete om produktion av elbussar. 200 enplansbussar om året ska produceras och nästa steg kan vara dubbeldäckare. Bilden: En av de BYD/ADL Enviro som ingår i en order på 51 bussar till Go Ahead i London. Bild: BYD.

Den kinesiska elbusstillverkaren BYD och brittiska Alexander Dennis (ADL) skrev på tisdagen ett tioårigt samarbetsavtal om produktion av elbussar. Avtalet skrevs under i samband med att Kinas president Xi Jinping just nu är på officiellt besök i Storbritannien. Enligt avtalet ska BYD och Alexander Dennis tillsammans tillverka 200 elbussar om året. Bussarna ska vara tolvmeters stadsbussar. Avtalet värderas av parterna till 660 miljoner pund, cirka 8,5 miljarder SEK.

BYD är världens största tillverkare av helelektriska bussar och ADL störst i världen när det gäller tillverkning av dubbeldäckare.

Direkt efter att avtalet mellan de båda busstillverkarna hade undertecknats bekräftade båda företagen att man förde långt framskridna diskussioner om att utöka samarbetet till att omfatta även dubbeldäckare. Om man kommer överens om det värderas samarbetet mellan de båda företagen under de kommande tio åren till två miljarder pund, cirka 26 miljarder SEK.

I juli meddelade de båda företagen att de hade fått en gemensam order på 51 tolvmeters helt elektriska enplansbussar för trafik åt Transport for London. Ordern är den hittills största enskilda ordern på helelektriska bussar i Europa.

Dessutom ska de båda företagen i höst leverera fem batteridrivna dubbeldäckare för trafik på linje 98 i London. Den första av dessa bussar visades på Busworld i Kortrijk i dagarna.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Busworld, Internationellt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)