Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD bygger Europafabrik?

Kinesiska BYD uppges planera en fabrik i Europa. Idag har man ett samarbete med brittiska Alexander Dennis. På Busworld visas nu den batteridrivna dubbeldäckare som de båda företagen har tagit fram som testbuss för London. Foto: Ulo Maasing.

Kinesiska BYD uppges planera en fabrik i Europa. Idag har man ett samarbete med brittiska Alexander Dennis. På Busworld visas nu den batteridrivna dubbeldäckare som de båda företagen har tagit fram som testbuss för London. Foto: Ulo Maasing.

Den kinesiska busstillverkaren BYD, Build Your Dreams, planerar att etablera en fabrik i Europa, uppger Automotive News China som citerar en anonym ”men väl insatt person”. Fabriken ska ha en kapacitet på omkring 200 elbussar om året och BYD uppges sikta in sig främst på den brittiska marknaden där man nyligen tog hem en beställning på 51 batteribussar.

Den ordern gäller enplansbussar för trafik i London. Bussarna ska tillverkas i samarbete med brittiska Alexander Dennis, ADL. De båda företagen har också tagit fram en batteridriven dubbeldäckare för London som visas på Busworld och som ska testas i Londontrafiken.

Även om BYD satsar på den brittiska marknaden uppges företaget vara intresserad av att etablera en fabrik i något annat land för att sänka kostnaderna för produktion, export och logistik. BYD uppges också välja mellan att starta fabriken i egen regi eller tillsammans med en lokal partner.

Det är inte första gången det cirkulerar uppgifter om att BYD ska starta busstillverkning i Europa. I december 2012 uppgav företaget att man hade skrivit avtal ed bulgariska Bulmineral Ltd om att bilda ett joint venture, ett samägt bolag, för produktion av elbussar för den europeiska marknaden.

Produktionen skulle ske i Breznik, Bulgarien, men hittills har inget ytterligare hörts om satsningen.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Busworld, Internationellt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)