Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av bussbolag som momsregistrerar sig i Danmark

Många fler utländska bussföretag momsregistrerar sig i Danmark. Foto: Ulo Maasingh.

Många fler utländska bussföretag momsregistrerar sig i Danmark. Foto: Ulo Maasing.

Antalet utländska bussföretag som momsregistrerar sig i Danmark har ökat kraftigt de senaste åren, skriver danska Busmagasinet som är den danska branschorganisationen Danske Busvognmænds tidning. Det var i juli förra året som danska och utländska bussföretag blev likställda när det gäller momsreglerna för busstrafik i Danmark. Sedan dess ska utländska bussföretag betala moms på den del av deras körningar som sker i Danmark.

Enligt Busmagasinet har de nya reglerna medfört ett ökat fokus på momsregistrering bland utländska bussföretag. Tidningen har gått igenom antalet registrerade bussföretag hos de danska skattemyndigheterna. År 2013 var de 356, år 2014 var antalet 502 och fram till den 5 oktober i år har 474 utländska bussföretag momsregistrerat sig.

Steen Bundgaard, vd för Danske Busvognmænd, framhåller för tidningen att momsregistreringen i sig själv inte garanterar att danska och utländska bussföretag är konkurrensmässigt likställda när det gäller momsen.

– Det är en sak att utländska bussföretag i högre grad än tidigare har börjat registrera sig som lagen kräver. Men det är minst lika viktigt att myndigheterna i Danmark följer upp och ser till att de utländska företagen också betalar den moms de är skyldiga när de är tillbaka i sitt hemland. Sedan må det gälla transittrafik, kabotage eller internationell trafik.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)