Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krav på folkomröstning om Lundaspårväg

Striden går vidare om spårvägsplanerna i Lund. Nu krävs folkomröstning om planerna.

Striden går vidare om spårvägsplanerna i Lund. Nu krävs folkomröstning om planerna.

Det lokala politiska partiet FörNyaLund (FNL) som har vuxit fram ur motståndet mot en planerad spårväg i Lund kräver ny en folkomröstning om spårvägsplanerna. Partiet kräver också att de praktiska frågorna om den kritiserade spårvägen snarast blir föremål för partiöverläggningar.

– Det finns inget behov av spårvägen och inte heller några pengar till projektet, säger Anne Landin, ordförande för FNL, till Sydsvenskan.

På onsdagen motionerade FNL i frågan, men när motionen kan komma att tas upp i fullmäktige är oklart.

– Vi tycker att det är dags för Lundaborna att säga sitt. Det är en fråga som har präglats av ett demokratiskt underskott. Besluten har tagits uppifrån och ner, säger Börje Hed, vice ordförande i Förnyalund, till Skånska Dagbladet.

I sin motion skriver partiet att ”spårvägen är en av de största investeringarna för Lunds kommun någonsin”.

– Vi riktar stark kritik mot hur spårvägen hanterats i kommunen. Frågan om kollektivtrafiken har tidigt låsts till spårväg som det enda och nödvändiga alternativet medan lika miljövänliga och avsevärt mindre kostnadskrävande alternativ lanseras på bred front i andra städer.

–  Projektet har också i viktiga delar av underlaget anmärkningsvärda felaktigheter och överoptimistiska siffror inte minst i det skede ledande politiker låste sig för projektet, heter det i FNL:s motion.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)