Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kanadensisk storstad planerar för enbart elbussar

Den kanadensiska storstaden Winnipeg planerar att helt gå över till elbussar. Foto: Winnipeg Transit.

Den kanadensiska storstaden Winnipeg planerar att helt gå över till elbussar. Foto: Winnipeg Transit.

Intresset för elbusstrafik i stor skala sprider sig över världen. Den kanadensiska storstaden Winnipeg i delstaten Manitoba förbereder nu att helt gå över till eldrift i stadsbusstrafiken. Staden har nu tillsatt en utredning i frågan tillsammans med delstaten, ett universitet, kraftföretaget Manitoba Hydro och busstillverkaren New Flyer.

Bland annat ska man se på hur det befintliga linjenätet, inklusive BRT-systemet i sydvästra Winnipeg, ska kunna förses med laddstationer för snabbladdning av elbussar. Våren 2016 ska utredningen vara klar.

Lokaltrafiken i Winnipeg, Winnipeg Transit, har idag en vagnpark på 618 bussar som trafikerar mer än 5100 busshållplatser i staden.

I oktober startade Winnipeg Transit ett testprojekt med elbussar på den cirka 20 kilometer långa linjen mellan stadens internationella flygplats och centrum. Linjen har en omloppstid på två timmar och valdes för att den liknar många linjer i amerikanska storstäder och kanadensiska storstäder.

En laddstation byggdes vid flygplatsen där bussarnas batterier på 200 kWh snabbladdas via en pantograf på busstaket. Pantografen hissas och aktiveras automatiskt, utan att föraren behöver lämna sin plats, men först sedan systemet har kontrollerat att allt är OK. Hela laddproceduren är automatisk. Laddningen tar cirka tio minuter.

Kompletterande laddning sker nattetid i depå.

Fyra elbussar från den stora nordamerikanska busstillverkaren New Flyer trafikerar linjen.

Winnipeg har knappt 700 000 invånare.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)