Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Missad ID-kontroll kan kosta bussbolaget 50 000

Infrastrukturminister Anna Johansson(S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Transportörer som inte kan visa att man har genomfört ID-kontroll av resenärer från utlandet till Sverige riskerar en sanktionsavgift på 50 000 kronor per transporttillfälle. Det uppgav infrastrukturminister Anna Johansson(S) vid en presskonferens i Stockholm på fredagsmorgonen. Att kontrollera att transportörerna följer de nya regler om id-kontroller som börjar tillämpas den 4 januari är en uppgift för polisen.

Polisen rapporterar sedan överträdelser till Transportstyrelsen som tar ut sanktionsavgiften av transportören. Polisen kan ta ut sanktionsavgift i förskott av transportörer som inte har sin hemvist i Sverige.

På en direkt fråga uppgav Anna Johansson att det inte finns några detaljerade krav eller anvisningar när det gäller hur kontrollerna ska gå till, bara att de ska genomföras.

– Transportörerna själva har bäst förutsättningar att utforma kontrollerna på ett lämpligt sätt som dessutom skiljer sig mellan olika transportslag. Det kommer att vara täta kontakter mellan myndigheterna och transportörerna. Vi kommer att från regeringen noga följa hur det fungerar, sa Anna Johansson.

– Kravet på transportörerna är att man ska kunna visa att man gjort id-kontroller, däremot har inte transportören ansvaret för att resenärernas id-handlingar verkligen är äkta. Det är heller inte självklart att bussföraren ska utföra id-kontrollen. Det kan vara lämpligt att transportören tar in annan personal för arbetet, sa Anna Johansson.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)