Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen vinnare i Lund

Bussresandet ökar kraftigt i Lund medan färre Lundabor cyklar. Foto: Ulo Maasing.

Bussresandet ökar kraftigt i Lund medan färre Lundabor cyklar. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med stadsbussarna i Lund ökar kraftigt. Även biltrafiken ökar, medan cykeltrafiken är nästan oförändrad i den skånska lärdomsstaden. Lunds kommun och Skånetrafiken följer årligen upp trafikutvecklingen i kommunen. Nu har siffrorna för 2015 sammanställts. De visar att bussen är vinnaren i trafiken i Lund.

Enligt statistik från Skånetrafiken fortsätter kollektivtrafiken att öka kraftigt i Lunds kommun. 2015 var året då stadsbussresandet passerade för första gången 10 miljonersnivån. Sammanlagt gjordes det drygt 10,4 miljoner resor med stadsbussarna i Lund, vilket är en ökning med ca 13 %. Resandet med regional kollektivtrafik har också ökat med ca 2 %–3 %.

Efter att biltrafiken på kommunens gator minskat tre år i rad så innebar 2015 ett trendbrott. Under 2015 ökade biltrafiken med nästan 13 % och är nu tillbaka på 2011 års nivå.

Cykeltrafiken i Lunds kommun har ökat med ca 30 % de senaste 20 åren. Det gör att Lund är en av de kommuner i Sverige där det cyklas allra mest. Under 2015 cyklade Lundaborna sammanlagt 182 000 km per dygn, vilket är ungefär i nivå med föregående år, visar mätningar från kommunens gatu- och trafikkontor. Det är dock något lägre än rekordåret 2012 då det cyklades hela 191 000 km per dygn.

– Trots att man ska vara försiktig med tolkning av resultat från enstaka år måste vi ändå säga att något tycks ha hänt med bilanvändandet. En sådan kraftig ökning måste vi ta på allvar, menar Per Eneroth, gatuchef i Lunds kommun.

– Det är väldigt glädjande att kollektivtrafiken ökar, men att biltrafiken också ökar är allvarligt utifrån ett klimatperspektiv, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)