Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Falun skär ner busstrafiken

Stora nerskärningar väntar busstrafiken i Falun till hösten. Foto: Ulo Maasing.

Stora nerskärningar väntar busstrafiken i Falun till hösten. Foto: Ulo Maasing.

Falu kommun planerar kraftiga nerskärningar i busstrafiken efter sommaren. Anledningen är ekonomisk. I år räknar kommunen med att spräcka budgeten för kollektivtrafiken med 15 miljoner. Nu ska man minska årskostnaderna med tio miljoner.

– Vi har inte de ekonomiska möjligheterna för att ligga kvar på samma nivå. Att minska kostnaderna är nödvändigt, säger kommunalrådet Joakim Storck(C) till Dalarnas Tidningar, DT.

Nerskärningarna kommer att genomföras i augusti. Vissa linjer kommer helt att försvinna.

– Ambitionen är att landsbygdstrafiken ska förbli oförändrad. Besparingarna kommer främst att slå mot tätortstrafiken, säger kommunens kollektivtrafikplanerare Mats Olofsson till DT.

Men allt handlar inte om nerskärningar.

– Tillsammans med Borlänge ser vi över busstrafiken mellan städerna för att göra olika förbättringar. Bland annat tittar vi på att förlänga linjerna 151 och 152. Turtätheten mellan städerna kommer att öka på dagen, kanske med fem minuters trafik, och i stället minskas ner något under kvällstid, säger Mats Olofsson.

Operatör för stadsbussarna i Falun är Keolis.

Ett slutligt förslag kommer under våren.

Share Dela

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Efter att ni har skurit ner turerna till och från Hosjöholmen betydligt har vi försökt att lösa det med bil men att ta bort turerna helt och hållet är helt galet!! Jag har tre barn som måste ta sig till och från skolan på egen hand. Över en km måste de GÅ till närmsta hållplats i alla väder OM ni drar in turerna helt!! NEJ, den bussturen skall INTE dras in!! //ARG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)