Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Id-kontrollerna: Ingen kontroll i efterhand av bussbolagen

Anna Grönlund, branschchef och vice vd, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo MAasing.

Anna Grönlund, branschchef och vice vd, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Transportstyrelsen kommer inte att i efterhand kontrollera att bussföretagen har skött id-kontrollerna av resenärer från Danmark till Sverige och sedan döma ut eventuella sanktionsavgifter.  För att sanktionsavgift ska beslutas måste polisen först ha konstaterat att bussföretaget inte har fullgjort sina skyldigheter. Hanteringen av sanktionsavgifter när det gäller id-kontrollerna skiljer sig alltså från hanteringen av motsvarande avgifter när det gäller kör- och vilotidsreglerna.

Det framgår av svar som Transportstyrelsen har lämnat till branschorganisationen Sveriges Bussföretag. Flera bussföretag har hört av sig till organisationen och undrat över processen för sanktionsavgift med anledning av ID-kontrollerna mellan Danmark och Sverige.

Sveriges Bussföretag har vänt sig till Transportstyrelsen med frågorna och nu har man fått svar från myndigheten. Så här skriver Transportstyrelsen i svaret:

– Polismyndigheten måste göra en kontroll för att ärendet ska komma till handläggning hos Transportstyrelsen.  Transportstyrelsen har inget mandat att i efterhand göra en ”företagskontroll” (jämför med kör- och vilotider) för att se att transportören fullgjort sina skyldigheter.  Kontroll ska ha utförts, på plats, av Polismyndigheten för att Transportstyrelsen ska kunna besluta om påförande av sanktionsavgift.

På Sveriges Bussföretag uppger man att man har fått många frågor kring det nya regelverket kring id-kontrollerna.

– Vi har kontinuerlig kontakt med myndigheter och regeringens företrädare. Vi samlar ihop frågor, erfarenheter och funderingar från våra medlemsföretag och för de vidare. Sedan återkopplar vi självklart den information vi får till medlemsföretagen. Dessvärre är det många praktiska detaljfrågor som är oklara med den nya lagstiftningen kring ID-kontroller, en följd av att lagen och förordningen hafsades igenom, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd för Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)