Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutet nära för Borås Lokaltrafik?

Borås Lokaltrafik förlorade den senaste rättsliga turen om upphandlingen av busstrafiken i staden. Slutet närmar sig för det kommunala bussföretaget. Foto: Ulo Maasing.

Borås Lokaltrafik förlorade den senaste rättsliga turen om upphandlingen av busstrafiken i staden. Slutet närmar sig för det kommunala bussföretaget. Foto: Ulo Maasing.

Kammarrätten i Jönköping avslog på torsdagseftermiddagen Borås Lokaltrafiks överklagande av upphandlingen av stadsbusstrafiken i Borås. Det var 2013 som det kommunala bussföretaget förlorade upphandlingen av trafiken när Västtrafik upphandlade denna. Vinnare blev Nobina.

Sedan dess har de rättsliga turerna kring upphandlingen varit många och långa. BL förlorade upphandlingen trots att företagets bud var något billigare än Nobinas. Västtrafik ansåg att den kvalitet som Nobina erbjöd var högre än BL:s.

BL överklagade upphandlingen hos förvaltningsrätten och fick rätt där, men Västtrafik gick vidare till kammarrätten eftersom man ansåg att förvaltningsrättens dom innebar ett underkännande av den upphandlingsmodell som Västtrafik använde och även hade använt i andra upphandlingar.

Kammarrätten gick på Västtrafiks linje, men BL begärde då att högsta förvaltningsdomstolen skulle överpröva kammarrättens beslut. Domstolen beviljade inte BL prövningstillstånd. Därmed stod kammarrättens dom fast.

Ärendet hamnade på nytt hos förvaltningsrätten som skulle reda ut om det fanns kvarstående oklarheter som aldrig rätades ut i domstolens första ställningstagande. Även den domen gick emot BL som i september förra året överklagade till kammarrätten.

Och nu har BL alltså än en gång förlorat. Troligen är BL:s öde som bussföretag nu avgjort, även om företagets vd Lars Holmqvist ännu inte slänger in vantarna.

– Det som händer just nu är att vårt juridiska ombud kommer att läsa domen och fundera på om vi kan begära prövningstillstånd i högsta förvaltningsrätten, säger Holmqvist till Borås Tidning.

Om BL inte söker prövningstillstånd, eller om ett sådant tillstånd inte beviljas förlorar företaget busstrafiken i Borås. Då tar Nobina över trafiken nio månader efter det att dagens avslag från kammarrätten har vunnit laga kraft.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Ska verkligen Boråsbornas skattepengar gå till att det kommunala bolaget med en dåres envishet stångar pannan i väggen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)