Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Outbildad bussförare leder till stämning för diskriminering

RullstolFör första gången kommer diskrimineringslagen, som ska hindra diskriminering av människor med funktionsnedsättning, att prövas rättsligt. Det är DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder (tidigare De Handikappades Riksförbund) som har stämt X-trafik för att en rullstolsburen man i Gävle inte har fått åka med en buss eftersom bussföraren inte visste hur rullstolsliften fungerade.

Tidigare har Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslutat att lägga ner ärendet efter ett års utredning.

Det var DHR-medlemmen Lars-Göran Wadén som hade anmält X-trafik i Gävle för diskriminering på grund av bristande tillgänglighet. På onsdagen lämnade DHR in en stämningsansökan till tingsrätten i Gävle för att få ärendet rättsligt prövat.

Bakgrunden är att Lars-Göran Wadén den 2 januari 2015 skulle åka buss till sin bror, men han kunde inte åka med bussen. Anledningen var att chauffören sade att rullstolsliften på bussen inte kunde användas för att han saknade utbildning för detta.

Enligt DO är det oklart om Wadén hade en tillräckligt varaktig kontakt med bussbolaget som trafikerar rutten för X-trafiks räkning, för att den anmälda händelsen ska bedömas som diskriminering. DO ansåg dock att Wadén kan ha blivit utsatt för diskriminering i form av bristande tillgänglighet, men valde att inte pröva ärendet rättsligt.

DHR har nu beslutat driva ärendet vidare till tingsrätten. Organisationen vill få till en rättslig prövning och en dom för att få fram rättspraxis och därmed en förtydligad tolkning av bristande tillgänglighet som en form av diskriminering i Diskrimineringslagen.

DHRs förbundsstyrelse anser ärendet vara principiellt viktigt.

Tolkningen av lagen bygger på att fall prövas rättsligt och eftersom DO valt att inte driva ärendet vidare och regeringen fortfarande inte kommit med förslag på åtgärder för att stärka lagen, anser DHRs förbundsstyrelse det vara viktigt att få ärendet prövat som ett första steg i att skjuta fram positionerna i frågan.

– Vi är övertygade om att denna kraftfulla handling gynnar våra medlemmar, säger Rasmus Isaksson, DHRs förbundsordförande.

– Vi vill arbeta för en skarpare lag som ska leda till en minskning av den utestängning som våra medlemmar dagligen är utsatta för.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

3 kommentarer »

  1. Om liften har rostat ihop eller är trasig får inte bussen användas eftersom det räknas som diskriminering enligt denna logik.

    • Ja det är väl inte konstigare än att har Dörrmekanismen rostat så dörren inte att öppna så tas bussen ur trafik för resenärerna kommer inte på bussen . Alla som vill och bussen är tillgänglig enl normalspecen och denna tilgängligheten upphör om liften inte fungerar oavsett om orsaken är inkompetens hos personalen eller teknisk fel på fordonet är diskriminering om inte företaget ser till att resan kan genomföras som om personen inte behövt liften .

Trackbacks

  1. DHR lämnar in stämningsansökan till tingsrätten « DHR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)