Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbusspremiär i helgen i Ängelholm

I helgen blir elbussarna dominerande i stadstrafiken i Helsingborg. Bild: Skånetrafiken.

I helgen blir elbussarna dominerande i stadstrafiken i Helsingborg. Bild: Skånetrafiken.

Efter en invigningsfest på lördagen kommer Ängelholm från och med söndag att ha en stadsbusstrafik som domineras av elbussar. Fem av åtta stadsbussar byts då till alldeles nya elbussar. Det är första gången Skånetrafiken kör elbussar som helt drivs med batterier. 

Elbussarna i Ängelholm är tillverkade av kinesiska BYD och drivs med bra miljövals-el, vilket innebär el från sol-, vind- och vattenkraft som är producerad på ett hållbart sätt.

Med elbuss-projektet i Ängelholm vill Region Skåne och Skånetrafiken ta reda på mer om eldrift i stadstrafik genom ett fullskaligt pilotprojekt. Erfarenheterna ska användas i framtida trafikupphandlingar.

– Region Skåne har höga målsättningar för minskad miljöpåverkan i Skåne och det är viktigt att Skånetrafiken ligger i framkant med miljövänliga och effektiva trafiklösningar. Därför är det positivt att el-bussprojektet i Ängelholm nu går i gång. Projektet är en av flera insatser för att nå vårt mål om en fossilbränslefri busstrafik i Skåne 2018, säger Stefan Svalö(S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Det är både spännande och viktigt för Skånetrafikens utveckling att vi fått möjligheten att testa marknadens senaste elbussar i Ängelholm. Det är ett stort tekniksteg som ger helt nya möjligheter i stadsmiljön. Bussarna är tysta och släpper inte ut några avgaser och det ska bli riktigt kul att se både hur våra kunder ombord på bussen och övriga invånare i Ängelholm upplever dem, säger Kasper Kalén, affärsutvecklare.

Elbussprojektet i Ängelholm sker i ett nära samarbete mellan Region Skåne/Skånetrafiken, Ängelholms kommun och Nobina.

– Vi har tagit ett beslut om att Ängelholms kommun ska vara 100 % fossilfritt i alla transporter som kommunen äger eller brukar till 2021. Genom att vissa av våra stasbussar kör på el tar vi ytterligare ett steg mot en bättre miljö. Att vara pilotkommun i ett sådant här projekt är otroligt spännande, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander(S).

– Stadstrafik i mindre städer, med låg hastighet, korta avstånd mellan hållplatser i en ofta trång bebyggelse är faktiskt helt optimal för just ren eldrift. Passagerarna får en tyst och bekväm resa samtidigt som stadsmiljön skonas från avgaser och buller. Nobina är stolta att få vara delaktiga i Region Skånes testprojekt och ser fram emot att få utveckla framtidens kollektivtrafik, säger Magnus Linné, projektledare för Nobina.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)