Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skolskjutsfnurra i Västmanland

Skolskjutsskylt1-300x24611Det har blivit en fnurra på tråden mellan Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanlands län och Västmanlands Lokaltrafik (VL) å ena sidan och Skinnskattebergs kommun å den andra. Det har lett till att Skinnskattebergs kommun har sagt upp skolskjutsavtalet med kollektivtrafikmyndigheten, främst med hänvisning till brister i säkerheten.

Bakgrunden är att Skinnskatteberg våren 2014 skrev avtal med kollektivtrafikmyndigheten om att denna skulle sköta planering och upphandling av skolskjutsarna i kommunen. Men från kommunen har man varit missnöjd med myndigheten och redan i februari 2015 föreslog kommunledningen att man skulle riva avtalet så fort som möjligt.

Kommunen har inte varit nöjd med hur trafiksäkerheten har hanterats av myndigheten och VL.

– Vi har försökt att exempelvis få skolbussen att ta andra vägar för att barn ska slippa gå av vid och korsa 90-vägar. Svaret vi fått är att man då måste sätta in en annan buss, för 800 000 kronor, säger Carina Sándor(L), kommunalråd i Skinnskatteberg till Fagersta-Posten.

Hon uppger också att kommunen har försökt att få VL:s linjebussaar bättre anpassade till skolskjuts.

– Det gäller till exempel tillgången till säkerhetsbälten, men där har det brustit. Och barn har ibland fått stå, det får de absolut inte göra, säger Carina Sandor till Fagersta-Posten.

Därför sa kommunstyrelsen upp avtalet  som nu löpper ut vid det kommande årsskiftet.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)