Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stärkt meddelarskydd för anställda i kollektivtrafiken

Anställda i privata bussföretag som kör upphandlad trafik kan komma att få samma grundlagsskyddade meddelarfrihet som offentligt anställda. Foto: Wikimedia Commons/Tage.

Anställda i privata bussföretag som kör upphandlad trafik kan komma att få samma grundlagsskyddade meddelarfrihet som offentligt anställda. Foto: Wikimedia Commons/Tage.

Anställda i privata företag som kör kollektivtrafik och färdtjänst kan i framtiden få ett starkare meddelarskydd än idag. Det skulle innebära att anställda i exempelvis bussföretag som kör upphandlad trafik skulle få samma grundlagsskyddade meddelarskydd som offentligt anställda. Sedan tidigare pågår arbete med att ta fram en lagrådsremiss för att stärka meddelarskyddet i skola, vård och omsorg. Regeringen har nu beslutat att utreda vilka ytterligare verksamheter som bör omfattas av ett stärkt meddelarskydd. Man pekar särskilt på kollektivtrafik och färdtjänst.

Ett stärkt meddelarskydd innebär att bland annat arbetsgivare förbjuds att efterforska vem i organisationen som har lämnat uppgifter till grundlagsskyddade medier och att utsätta denne för negativa åtgärder på grund av detta.

Regeringen och Vänsterpartiet anser att ett stärkt meddelarskydd ger trygghet för den som lämnar uppgifter om verksamheten och bidrar till att lättare upptäcka eventuella missförhållanden. Det kan i sin tur medföra en högre kvalitet i verksamheterna och att brukarnas ställning stärks samtidigt som skattemedlen används effektivare.

Utredningen leds av Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson och ska presentera sina förslag senast den 2 maj nästa år.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)