Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Boråsalliansen vill ersätta BRT med linbana

Så kan en tänkt linbana se ut vid Järntorget i Göteborg. Alliansen i Borås vill inte vara sämre utan ser linbana som ett alternativ till BRT. Bild: Göteborgs kommun.

Så kan en tänkt linbana se ut vid Järntorget i Göteborg. Alliansen i Borås vill inte vara sämre utan ser linbana som ett alternativ till BRT. Bild: Göteborgs kommun.

Allianspartierna i Borås vill slopa en stor del av bussarna i Borås och ersätta dem med linbana. Det gäller bland annat den planerade BRT-linjen i staden, skriver Borås Tidning. Linbanan slulle gå på 40 – 50 meters höjd, över takåsarna i staden.

Planerna presenterades på tisdagen av allianspartierna i Borås. Tanken är att linbanan i första hand ska avlasta den hårt utnyttjade busslinje 1 från Södra Torget via sjukhuset till Hässelholmen och Brämhult.

– En linbana ger ett litet avtryck i staden. säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (L) till Borås Tidning.

I linbanan ska passagerarna sitta i gondoler med plats för 10 – 12 personer och färdas på 40 – 50 meters höjd.

Kommunen har under flera år utrett och undersökt möjligheterna att göra linje 1 till en superbusslinje (eller BRT som det ibland kallas). Men allianspartierna är tveksamma om superbussar är något för Borås. De pelarna som skulle hålla linbanan uppe är tänkta att vara 70 meter höga. Hastigheten ska vara 20 – 25 kilometer i timmen och det ska gå en gondol var 20 – 25:e sekund.

– Vi vill jämföra kostnaderna för linbana och för BRT-systemet och se om linbanan är ett bättre alternativ än BRT. Vi har varit tveksamma till BRT, även om vi har ställt oss bakom de utredningar som gjorts, säger kommunalrådet Anette Carlsson(M) till Borås Tidning.

– Finns det en vilja kan linbanan bli verklighet inom några år, men är det ovilja kan den dröja länge.

Men alla är inte för linbana.

– BRT är ett stort projekt som vi har lagt både tid och pengar på. Risken om man spelar in sådana här idéer är att man skjuter ett beslut på framtiden, säger kommunalrådet Tom Andersson(MP) till Borås Tidning.

Allianspartierna är i minoritet i Borås kommun.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)