Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommer regeringen att betala transportföretagen?

Elisabeth Svantesson(M): Kommer regeringen att kompensera transportföretagen för id-kontrollerna? Foto: Riksdagen.

Elisabeth Svantesson(M): Kommer regeringen att kompensera transportföretagen för id-kontrollerna? Foto: Riksdagen.

Nu krävs regeringen på besked om transportörerna kommer att kompenseras för sina kostnader i samband med id-kontrollerna vid Öresund och i Tyskland. Det är den moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson som i en skriftlig fråga i riksdagen vill ha besked av infrastrukturminister Anna Johansson(S) hur det blir med den saken.

Tidigare har bland andra Region Skåne väckt frågan, och nyligen skrev också Sveriges Bussföretag och andra aktörer i kollektivtrafikbranschen till regeringen och krävde kompensation för arbetet med ID-kontroller ombord på bussar, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige.

Sveriges Bussföretag bedömde att den löpande kostnaden för kontrollerna för bussföretagens del uppgår till drygt 27 miljoner kronor i månaden.

– Vi protesterade redan när förslaget om denna lag lades fram. Hela lagprocessen var oerhört forcerad och dialogen med branschen inför införandet var i det närmaste obefintlig. Inte blev det bättre av att den lag och den förordning som sedan beslutades är oerhört svepande och ger lite vägledning till de företag och deras medarbetare som ska utföra ID-kontrollerna på plats, varje dag, sa Anna Grönlund, vice vd för Sveriges Bussföretag när man skickade in sina krav till regeringen.

Nu tas frågan oclså upp i riksdagen.

– De införda id-kontrollerna är en angelägenhet för hela landet. Nu bärs kostnaderna av de företag som är ålagda att utföra kontrollerna. Det handlar både om direkta kostnader och om intäktsbortfall. Skånetrafiken, som ansvarar för Öresundstågen och är en förvaltning inom Region Skåne, uppger att deras nettokostnader för id-kontrollerna uppgår till 15 miljoner per månad. Även andra företag belastas av motsvarande kostnader.

– Ytterst är detta kostnader som drabbar pendlare och andra resenärer och/eller skattebetalare i Skåne. De negativa effekterna blir förstås allt större ju längre kontrollerna pågår, sdkrtiver Elisabeth Svantesson och frågar infrastrukturministern:

– Avser regeringen att kompensera transportörerna för kostnader som uppkommer på grund av id-kontrollerna?

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)