Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobben till trådbussar i Norge

Om den blivande superbusslinjen i Stavanger ska trafikeras med trådbussar riskerar man att bli utan statligt investeringsstöd. Bild: Rogaland fylkeskommune.

Om den blivande superbusslinjen i Stavanger ska trafikeras med trådbussar riskerar man att bli utan statligt investeringsstöd. Bild: Rogaland fylkeskommune.

Om de politiker som har ansvaret för kollektivtrafiken i Stavanger bestämmer sig för att satsa på trådbussar riskerar man att bli utan statligt stöd till stadens nya bussväg. Vägen är tänkt att bli basen för en ny BRT-linje i Stavanger.

I ett brev till Rogaland Fylkeskommune, alltså landstinget i det län där Stavanger ligger, skriver det norska Samferdseldepartementet att det är olyckligt att låsa sig för en bestämd teknik för trafik på bussvägen.

Departementet skriver att det nu sker en snabb utveckling av såväl dieselmotorer och biodrivmedel som batteridrift och hybriddrift av bussar. Man menar att det i planeringen av BRT-vägen ska tas höjd för olika tekniska lösningar för en trafik med låga eller inga emissioner. Kostnad och nytta ska avgöra.

Tills nyligen har det varit en klar politisk majoritet för trådbuss bland fylkespolitikerna, men nyligen bytte Arbeiderpartiet fot och vill i stället se närmare på batteridrift.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)