Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trådbussplaner skrotas

Så blir det inte. Superbusslinjen i Stavanger ska förverkligas, men inte trafikeras med trådbussar som det tidigare var tänkt. Bild: Rogaland Fylkeskommune.

Så blir det inte. Superbusslinjen i Stavanger ska förverkligas, men inte trafikeras med trådbussar som det tidigare var tänkt. Bild: Rogaland Fylkeskommune.

Planerna på en BRT-linje eller superbusslinje trafikerad med trådbussar i den norska staden Stavangber skrotas. Superbusslinjen ska etableras, men istället ska den trafikeras  med batteribussar sedan politikerna i Rogaland Fylkeskommune har omprövat sitt beslut från i fjol.

Så sent som i september förra året gick fylkespolitikerna i Rogaland Fylke (fylke motsvarar våra landsting) in för att den nya bussväg som planeras i Stavanger skulle trafikeras med trådbussar.

Men nu vill man skippa luftledningarna. Flera politiska partier är beredda att ompröva det tidigare trådbussbeslutet och nu har också Arbeiderpartiet, Ap, gått in för samma linje.

Partiets trafikpolitiske talesperson i Rogaland, Andreas Bjelland Eriksen säger till radioföretaget NRK Rogaland att man gick för snabbt fram i höstas.

– Trådbuss var det bästa valet då, men nu ser vi att det är hög tid att ifrågasätta teknikvalet ännu en gång. Vi ser många goda exempel från flera håll i världen att batteridrift kommer, säger Bjellan Eriksen till NRK Rogaland.

– Om vi behöver vänta ytterligare ett halvår på rena batteribussar istället för luftledningar och trådbussar tror jag att invånarna är beredda att vänta.

Även ordföranden i fylkets trafikutskott, Arne Bergsvåg, öppnar för en ny vända om bussarna och flera andra partier är inne på samma linje.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)