Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark ökning av turismen till Sverige

Turismen till Sverige ökade starkt i fjol – och mest i Stockholm och Västra Götaland. Foto: Ulo Maasing.

Turismen till Sverige ökade starkt i fjol – och mest i Stockholm och Västra Götaland. Foto: Ulo Maasing.

Förra året blev ett starkt år för svensk besöksnäring. Framför allt ökar turismen från länder utanför Europa. Nästan alla regioner i landet fick fler besökare, flest kom till Stockholm och Västra Götaland. Totalt ökade övernattningarna med 7,1 procent jämfört med förra året till drygt 60 miljoner övernattningar visar siffror från Tillväxtverket. De visar också att turismen till Sverige ökar snabbare än till övriga Europa.

Enligt FN:s världsturismorganisation WTO ökade turismen i världen med 4,4 procent och med 5 procent i Europa under 2015. I Sverige ökade antalet utländska övernattningar med 10,5 procent och antalet långväga besökare från länder utanför Europa med drygt 20 procent under 2015.

Under de senaste sex åren har de långväga besökarna ökat sin andel av de utländska övernattningarna i Sverige från drygt tio till drygt 20 procent. Från Kina ökade övernattningarna med 28,5 procent och från Indien med 17,9 procent. USA ökade med 5,6 procent, medan Japan minskade med 2,1 procent.

Norge och Tyskland är de enskilt största utlandsmarknaderna, därifrån ökade antalet övernattningar med 7,6 respektive 4,6 procent. Besökarna från nästan samtliga länder i Europa ökade utom från Ryssland som minskade med nästan 30 procent.

Både svenska och utländska övernattningar ökade i nästan samtliga regioner i Sverige under 2015.Ökningen var störst i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. I Östergötland ökade övernattningarna med 11,7 procent, i Örebro var uppgången 10,4 procent och i Jönköping steg antalet övernattningar med 10,1 procent.

Totalt blev det 60,4 miljoner övernattningar i Sverige under 2015, en ökning med drygt fyra miljoner eller 7,1 procent jämfört med året innan.
Turism

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)