Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstadsborna nöjdast i hela Sverige

Karlstadsbuss

Ingenstans är stadsbussresenärerna lika nöjda som i Karlstad. Foto:Karlstadsbuss.

Karlstadsborna är nöjdast i hela landet med sin kollektivtrafik. Det står klart efter att 2015 års mätningar i den nationella kollektivtrafikbarometern sammanställts. Samtidigt ökar resandet i stadstrafiken i Karlstad för tionde året i rad. Kollektivtrafikbarometern är den omfattande, årliga kundundersökning av kollektivtrafiken i landet som genomförs av Svensk Kollektivtrafik. Årets upplaga presenterades på tisdagen.

– Många av de regelbundna resenärerna är nöjda med kollektivtrafiken idag. 8 av 10 svarar att man är nöjd med sin senaste resa och 85 procent att de kom fram i tid. Men för att få fler att välja kollektivtrafiken i framtiden så krävs att erbjudandet till resenärerna både tryggas och utvecklas vidare, säger barometerns projektledare, Mattias Andersson på Svensk Kollektivtrafik.

Varannan svensk reser regelbundet med kollektivtrafiken, visar barometern där drygt 50 000 personer intervjuas kring resvanor, kvalitet och service.. En stor andel av svenska folket, hela 42 % är växlare, det vill säga de reser regelbundet både med kollektivtrafiken och bilen.

Under 2015 ställdes en ny fråga om att komma fram i tid. Frågan ställdes till regelbundna resenärer och visar att 85 % svarar att de kom fram i tid vid sin senaste resa. Analysen visar att pendlare som reser med tåg drabbas mest av förseningar. Skillnaderna mellan till exempel buss och tåg är hela åtta procentenheter.

Barometer-tatort

I Karlstad gläds man över framgången.

– Det är ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet arbete med att prioritera kollektivtrafiken så väl ekonomiskt som i stadsplaneringen. Det är verkligen kul att Karlstadsborna är nöjdast i landet med sin kollektivtrafik, säger Peter Kullgren KD, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Karlstadsbuss har haft som målsättning i flera år att ha Sveriges nöjdaste kunder och glädjen är stor över resultatet. 84% av kunderna uppger sig nöjda eller mycket nöjda (nationellt medelvärde är 63%). 90% av kunderna tycker att det känns tryggt att åka och 87% tycker att det är enkelt att använda stadsbussarna.

– Jag är jätteglad och stolt över Karlstadsbornas förtroende. Jag vill samtidigt försäkra alla om att detta inte betyder att vi slår oss till ro utan vi ska fortsätta att varje dag jobba för bli bättre och fortsätta lyssna på Karlstadsborna, säger Mattias Bergh, chef för Karlstadsbuss.
Kunderna är inte bara nöjda utan de blir även allt fler. Resandet i stadstrafiken ökade för tionde året i rad. 2015 gjordes 6,7 miljoner resor i stadstrafiken, vilket är en ökning med 72% jämfört med 2005 då det gjordes med 3,9 miljoner resor.

– Jättekul att allt fler Karlstadsbor väljer att resa hållbart! Och jag kan försäkra att vi har många spännande idéer för att få ännu fler att välja bussen, säger Robert Sahlberg, affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss.

Andelen nöjda resenärer, län. Diagram: Kollektivtrafikbarometern.

Andelen nöjda resenärer, län. Diagram: Kollektivtrafikbarometern.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)