Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL rekryterar elbusschef för Norden

Busstillverkaren VDL har rekryterat finländaren Sami Ojamo som chef för bolagets elbussverksamhet i Sverige, Finland och Norge. Foto: VDL.

Elektrisk tankning. Busstillverkaren VDL har rekryterat finländaren Sami Ojamo som chef för bolagets elbussverksamhet i Sverige, Finland och Norge. Foto: VDL.

Busstillverkaren VDL har rekryterat en chef för företagets satsningar på elbussar i Sverige, Finland och Norge. Det är finländaren Sami Ojamo, som också blir ansvarig för VDL:s eftermarknadsverksamhet i Finland. Ojamo tillträder sin befattning den 1 mars.

VDL uppger att man för närvarande har order på dussintals stadsbussar VDL Citea Electric liksom för hybridversionen av Citea som använder samma drivlina.

– Vi har en stor tilltro till elektrisk kollektivtrafik. VDL fortsätter att investera allt mer i utvecklingen av elbussar, säger Henrik Mikkola, chef för VDL Bus & Coach Finland.

Innan VDL var Ojamo vd för Transdev Finland som i flera år har haft trafik med elbussar.

– Hans expertis när det gäller elbussar är en stor tillgång för oss på den svenska, finska och norska marknaden där kunder inom kollektivtrafiken har ett starkt intresse för att utveckla eldriven trafik, säger Henrik Mikkola.

Sami Ojamo har haft en central roll när det gäller utvecklingen av elektrifierad busstrafik sedan 2011. Han har bland annat varit engagerad i de finska elbussprojekten eBUS och T-ebus som finansierades av den finska motsvarigheten till Vinnova, TEKES. Ojamo har också lett fälttester av elbussar i ett projekt som letts av det finska tekniska forskningsinstitutet VTT. Där testade man drift av elbussar, liksom elbusskomponenter under tuffa klimatförhållanden. Omkring ett dussin elbussar från såväl Europa som Asien testades.

– Det känns bra att jag kan fortsätta det arbetet tack vare VDL. De gångna fem åren i elbussektorn har varit intensiva och utmanande men också extremt inspirerande och givande. Det har varit ett privilegium att få arbeta bland pionjärerna, säger Sami Ojamo, 35.

VDL Bus & Coach Finland ägs av VDL Bus & Coach Nordic AB i Sverige med Anders Lundström som vd.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)