Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Politiska kompromisser viktigare än resenärernas behov”

Sara Davoudi, doktorand vid Karlstads Universitet.

Sara Davoudi, doktorand vid Karlstads Universitet.

Vilka behov har resenärerna och hur kan dessa behov uppfyllas. Hur får man fler att välja kollektivtrafiken i stället för bilen? Det är frågor som de regionala kollektivtrafikmyndigheterna bör ställa. Först när man gör det han myndigheterna på ett effektivt sätt fördela sina resurser och göra den framtida kollektivtrafiken mer attraktiv och hållbar. Det slås fast i en ny, akademisk uppsats vid Karlstads Universitet.

Licenciatuppsatsen har skrivits av Sara Davoudi, doktorand i företagsekonomi, som har studerat kollektivtrafikmyndigheternas kapacitet att utforma kollektivtrafiken på ett sätt som går i linje med avsikterna för den nya kollektivtrafiklagen som trädde i kraft 2012.

I sin uppsats tar Sara Davoudi upp de problem och möjligheter som finns i de olika strukturerna inom den lokala och regionala kollektivtrafiken i landet.

Hon konstaterar att kollektivtrafiken är en av få offentliga tjänster med uppdrag att locka till sig användare. För att locka användare måste inblandade aktörer, svenska kollektivtrafikmyndigheter, förstå hur diverse tjänster påverkar användarnas preferenser gällande kollektivtrafik.

Frågor som måste tas upp är vilka behov användarna har, hur man kan uppfylla dessa och hur man kan få fler att välja kollektivtrafiken framför bilen. Först då kan kollektivtrafikmyndigheter på ett effektivt sätt fördela sina resurser och göra den framtida kollektivtrafiken mer attraktiv och hållbar, hävdar Sara Davoudi i sin uppsats.

– Min uppsats visar att organisatoriska strukturer inom svensk kollektivtrafik är baserade på politiska kompromisser snarare än behovet att lösa utmaningar när det gäller samordning och att uppfylla användares behov, säger Sara Davoudi.

Hon är doktorand i företagsekonomi knuten till forskargruppen Samot, The Service and Market Oriented Transport Research Group.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)