Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arbetsmiljöombud hotar stoppa busstrafik efter polisanmälan

Arbetsmiljöombudet vid Dalatrafik hotar stoppa all busstrafik i Borlänge som en reaktion på länsstyrelsens polisanmälan av Dalatrafik.

Arbetsmiljöombudet vid Dalatrafik hotar stoppa all busstrafik i Borlänge som en reaktion på länsstyrelsens polisanmälan av Dalatrafik.

Arbetsmiljöombudet vid Dalatrafik, Per Lundqvist, hotar att stoppa tätortstrafiken i Borlänge om arbetsmiljön på vissa av linjerna fortsätter att vara stökig. Det rapporterar SvT Nyheter Dalarna. Hans varning kommer sedan länsstyrelsen i Dalarna har polisanmält Dalatrafik och somaliska PRO för att somaliska seniorer åker med på bussarna som bussvärdar. Fackförbundet Transport har spelat en aktiv roll för att stoppa de seniora bussvärdarna från somaliska PRO.

Länsstyrelsen anser att man därigenom bryter mot lagen när det gäller bevakning eftersom pensionärerna får betalt av Dalatrafik, dels i form av busskort, dels i form av stöd till deras PRO-förening.

Lundqvist vill behålla bussvärdarna och även ha kameraövervakning ombord på bussarna. Det har länsstyrelsen sagt nej till. Frågan om kameraövervakning har överklagats av Dalatrafik och ligger nu hos förvaltningsrätten.

Dalatrafiks vd Conny Strand säger till Sveriges Radio P4 Dalarna att länsstyrelsens polisanmälan bygger på fel förutsättningar.

– De är inte vakter och kommer inte att bli det. De är bussvärdar. Och den här typen av värdskap finns ju på andra platser också. Deras uppgift är att hjälpa till och se till att det är lugn och ro och vara närvarande, säger Conny Strand till SR Dalarna.

Han bemöter också att länsstyrelsen i sin polisanmälan uppger att somaliska PRO får betalt i form av busskort samt 7000 kronor i månaden i bidrag till föreningen.

– Busskortet behöver de ju för att komma ombord på bussarna inom Borlänge, säger Strand.

Transport ser pensionärerna som ett hot
Dalatrafiks produktionschef Bengt Benjaminsson säger till Dalarnas Tidningar att man idag har ordning på den tidigare stökiga busslinje 3.

– Med insatsen från Somaliska PRO har situationen markant förbättrats under de senaste veckorna. Pensionärerna kommer att vara kvar tills vidare. Vi vet inte om det blir någon förundersökning från polisen. Vi har inte fått ta del av det material Länsstyrelsen lämnat till polisen, säger Benjaminsson till DT.

Bakom länsstyrelsens polisanmälan ligger en aktiv insats från fackförbundet Transport.

Enligt förbundets tidning Transportarbetaren anser Rose-Mari Settergren, en av förbundets experter på bevakningsbranschen, att de somaliska pensionärerna bryter mot bevakningslagen och utgör ett hot mot de auktoriserade bevakningsföretagen.

Tillsammans med en kollega har hon vänt sig till länsstyrelsen i Dalarna med frågor om hur lagen ska tolkas. Resultatet blev en polisanmälan från länsstyrelsen.

– Om föreningar och andra juridiska personer utan auktorisation ska få utföra bevakningsuppdrag mot betalning så urholkar det branschen, säger Rose-Mari Settergren. På sikt kan företagen konkurreras ut och våra medlemmar förlora jobb.

– Syftet med bevakningslagen sätts ur spel om det lönar sig att utföra bevakning i strid med den, säger Rose-Marie Settergren till Transportarbetaren.

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)