Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halv miljon kryssar till Stockholm

Varje sommar sätter kryssningsresenärerna sprätt på en halv miljard under sitt besök i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Varje sommar sätter kryssningsresenärerna sprätt på en halv miljard under sitt besök i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

En halv miljon kryssningspassagerare kommer i sommar att besöka Stockholm och tillsammans spendera cirka en halv miljard kronor. Bland annat är kryssningsrederierna storkunder hos turistbussföretagen. Det första kryssningsfartyget för säsongen, MSC Musica, kommer till Stockholm den 3 maj.

Varje år besöker ett 40-tal kryssningsrederier med över 80 olika fartyg Stockholm. Många av fartygen återkommer flera gånger under säsongen. I år beräknas 240 fartyg besöka Stockholms Hamnar innan säsongen avslutas den 13 oktober med fartyget Aidamar. Rederiet Viking Ocean Cruises fortsätter med turnarounds i Stockholm och utökar sin närvaro med ytterligare ett fartyg, Viking Sea.

– Kryssningsturismen bidrar stort till besöksnäringen och är betydelsefull för hela Stockholmsregionen. Antalet fartyg som ligger över natt i Stockholms Hamnar fortsätter att öka, vilket är positivt då dessa passagerare stannar längre i regionen, upplever mer av destinationen och spenderar därmed mer på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm, säger Karin Wanngård(S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Resenärerna, som främst kommer från Tyskland, USA, England, och Italien, spenderar cirka en halv miljard kronor i Stockholm på hotell, restauranger, sevärdheter och shopping.

– Årets kryssningssäsong förväntas bli nästan lika bra som rekordåret i fjol. Däremot är vi bekymrade över förslaget om höjda statliga farledsavgifter som kan få stora konsekvenser för kryssningstrafiken, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

I fjol gästades Stockholm av 530 000 kryussningspassagerare, en kraftig ökning sedan 2012 då antalet var 469 000.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)