Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

C hotar att bryta avtal med Nobina

Gustav Hemming(C), landstingsråd i Stockholms läns landsting. Foto: Ulo Maasing.

Gustav Hemming(C), landstingsråd i Stockholms läns landsting. Foto: Ulo Maasing.

Centerns tunga namn i Stockholms läns landsting, miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming, aviserar nu att han kan tänka sig att säga upp Nobinas trafikavtal på Södertörn, söder om Stockholm. Därmed hårdnar konflikten om nerskärningar i busstrafiken på Södertörn. Efter den senaste upphandlingen tog Nobina över all busstrafik på Södertörn med ett så kallad VBP-avtal. Operatören får alltså betalt för varje verifierad betalande påstigande.

För trafikförvaltningen, dvs SL, innebar upphandlingsresultatet en besparing på 90 miljoner årligen.

Nobina vill nu genomföra betydande nerskärningar i busstrafiken, främst genom att lägga ner eller korta av befintliga direktbusslinjer in till Stockholm. Linjerna har många resenärer, men de reser också långa sträckor. Därmed blir det, trots välfyllda bussar, få verifierade betalande påstigande per trafiktimme.

Nobinas planer har väckt starka reaktioner, både bland resenärer och kommunpolitiker. Nu aviserar landstingsrådet Gustav Hemming (C) i Stockholms läns landsting att han är beredd att säga upp Nobinas avtal med landstinget.

– Om det visar sig att Nobinas förslag rimmar med avtalet med landstinget, så stänger jag inga dörrar för att säga upp det. Som politiker måste vi ta ansvar. Trafiken ska inte kunna förändras så radikalt utan politisk handpåläggning, säger Gustav Hemming till Dagens Nyheter.

–  Entreprenören ansvarar för att lägga anbud för att framföra trafiken, inte för att lägga underbud med stora neddragningar, säger Hemming.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)