Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxiförbundet i hård kritik mot MTR Express

Får däng av Taxiförbundet: Johan Söör, vd för MTR Express (till vänster) och Alok Alström, Sverigechef för Uber. Foto: MTR Express.

Får däng av Taxiförbundet: Johan Söör, vd för MTR Express (till vänster) och Alok Alström, Sverigechef för Uber. Foto: MTR Express.

Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Scubla riktar hård kritik mot MTR Express som konkurrerar med SJ på sträckan Stockholm – Göteborg. På tisdagen gick MTR Express ut och berättade att man skulle börja samarbeta med Uber och erbjuda sina resenärer resor med Uber till och från tåget i Stockholm och Göteborg.

– Vi är stolta över att vara det allra första snabbtågsbolaget i världen som Uber väljer att samarbeta med i så här stor skala. Vi är båda innovativ och serviceinriktade utmanare i traditionella branscher, förklarar Johan Söör, vd på MTR Express.

Men Taxiförbundets kontrar med ett öppet brev där han är tydlig med att samarbetet inte är något att vara stolt över.

– Vi har upplevt MTR Express som ett ansvarsfullt företag, inte minst i och med er ambitiösa miljöpolicy. Därför blev vi förvånade när vi såg att ni nu samarbetar med ett företag som varken har en hållbar eller etisk affärsmodell, skriver Claudio Scubla och fortsätter:

– Affärsmodellen för en av Ubers tjänster – UberPOP – går ut på att undvika skatter, ansvar och lagstiftning.

Men Scubla fortsätter i sin hårda kritik av MTR Express´ samarbete med Uber.

– Att Uber har klassificerats som svarttaxi av Transportstyrelsen, att Dagens Industri tidigare har visat att Uber struntar i förarkontroller, eller att UberPOP-förare dömts för avsaknad av giltiga behörigheter är viktiga argument för varför man inte ska använda tjänsten, men alltså inte det viktigaste.

– Den viktigaste anledningen är att Uber genom sin affärsmodell sviker både sina förare som utsätts för risker, och samhället genom att undanhålla skatter. Är det sådana förebilder ni vill vara, frågar Scubla.

MTR Express svarar att Taxiförbundet och Claudio Scubla har fått det hela om bakfoten.

– Vi kan konstatera att det verkar ha uppstått ett missförstånd från Taxiförbundets sida eftersom endast tjänsterna UberX, UberBLACK och UberLUX faller inom ramen för vårt samarbete, någonting vi varit noga med att kommunicera, skriver man i ett svar på kritiken från Taxiförbundet.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)