Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tryggare för bussförare och biljettkontrollanter

Rån och överfall av bussförare har minskat kraftigt i Köpenhamnsområdet – trots att kontanthanteringen finns k ar. Foto: Ulo Maasing.

Rån och överfall av bussförare har minskat kraftigt i Köpenhamnsområdet – trots att kontanthanteringen finns kvar. Foto: Ulo Maasing.

Antalet rån och överfall mot bussförare har minskat kraftigt, samtidigt som nästan alla biljettkontrollanter uppger att de känner större trygghet i arbetet. Det visar den årliga sammanställningen av rån och överfall på bussförare som danska Movia har gjort. Movia är huvudman för busstrafiken i Storköpenhamn.

Antalet rån mot bussförare minskade 2015 till ett enda, jämfört med fem året innan, trots att bussarna i Köpenhamnsregionen har kontanthanteringen kvar. Samtidigt minskade antalet fysiska övergrepp mot bussförare som inte var rånförsök till tretton i fjol, jämfört med 33 året innan. Däremot har vad man kallar psykiska överfall, exempelvis grova verbala övergrepp, ökat något, från 23 till 27.

I januari  förra året inledde Movia försök med så kallade bodycams på biljettkontrollanterna. Kamerorna som en del av uniformen och kan aktiveras vid behov. Syftet var att skapa en bättre arbetsmiljö för kontrollanterna och för att se om kameror med ljudinspelning har en förebyggande effekt.

En intern undersökning har tidigare visat att kamerorna gör att 90 procent av biljettkontrollanterna upplever en större trygghet i sitt dagliga arbete. Däremot har antalet övergrepp på kontrollörerna endast minskat marginellt sedan kamerorna infördes.

Movia konstaterar dock att man har noterat en nergång i antalet händelser mot slutet av fjolåret och att det behövs en längre tids användning av kamerorna innan man kan dra några definitiva slutsatser om deras effekt.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)