Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minskad konkurrens för Flygbussarna när flygresenärer väljer bort pendeltåg

Flygbussarnas konkurrenssituation förstärks när SL hjöjer priset för pendeltågsresor till och från Arlanda kraftigt. Foto: Flygbussarna.

Flygbussarnas konkurrenssituation förstärks när SL höjer priset för pendeltågsresor till och från Arlanda kraftigt. Foto: Flygbussarna.

Flygbussarna kommer från i höst att få en starkt förstärkt konkurrenskraft i trafiken mellan Stockholm och Arlanda – utan att man själv behöver göra något.  Det beror på att Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting (SL) vill höja biljettpriserna på pendeltågsresor till och från Arlanda kraftigt.

Idag får den som reser till eller från Arlanda med SL:s pendeltåg betala 85 kronor extra, utöver sin SL-biljett. Från slutet av september blir tillägget 120 kronor om politikerna i trafiknämnden accepterar Trafikförvaltningens förslag. Den som köper en enkelbiljett med SL mellan Arlanda och Stockholm  kommer då att få betala 175 kronor för pendeltågsresan.

Det är alltså pendeltågstrafiken som ska drabbas av prishöjningar. Privata Arlanda Express berörs inte.

För Flygbussarna torde prishöjningen vara välkommen. När SL år 2012 började köra pendeltåg till Arlanda var kritiken från bussbranschen hård. Inte mot tågtrafiken i sig, utan att SL började konkurrera med kommersiell trafik med hjälp av skattesubventioner. Det gällde dels flygbusstrafik som Flygbussarna och Swebus bedrev mellan Stockholm och Arlanda, dels Arlanda Express. Sedan pendeltågstrafiken startade har Swebus lagt ner sin trafik mellan flygplatsen och Cityterminalen.

Anledningen till att SL vill höja priset till Flygbussarnas fördel  är att järnvägen till Arlanda ägs av privata A-train. SL måste därför betala A-train för att få köra sina pendeltåg till och från flygplatsen.

Nu höjer A-train avgiften för SL retroaktivt från december 2015 och en orsak är att det inte har blivit så många pendeltågsresenärer mellan Arlanda och Stockholm som man hade räknat med när trafiken inleddes. Eftersom SL:s avtal med A-train är kopplat till resandet får A-train höja avgiften utöver den överenskomna årliga höjningen.

Om SL inte skulle höja avgiften för resor till/från Arlanda skulle SL:s kostnader för trafiken för åren 2016 och 2017 öka med sammanlagt cirka 30 miljoner kronor.

Idag kostar Flygbussarnas enkelbiljett för vuxna mellan Stockholm och Arlanda 99 kronor om den köps på nätet och 119 kronor om den köps i bussen. Med Arlanda Express kostar en förköpt enkelbiljett för vuxna 280 kronor, vid köp ombord 380 kronor.

De nya priserna för pendeltågsresor ska genomföras den 20 september.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)