Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybricons nya elbuss ute på Umeås gator

Nu rullar de första exemplaren av elbussen HAW 12 på Umeås gator. Foto: Hybricon.

Nu rullar de första exemplaren av elbussen HAW 12 på Umeås gator. Foto: Hybricon.

Den Umeåbaserade elbusstillverkaren Hybricons nya elbuss, HAW 12, är nu i trafik på Umeås gator. Till en början kommer de första bussarna att testköras tillsammans med kund varpå de efterhand sätts i trafik i samband med att sommartidtabellen för stadsbussarna i Umeå träder i kraft.

Förkortningen HAW står för Hybricon Arctic Whisperer. De fem bussarna av modell HAW 12 som nu är aktuella är det första resultatet av det samarbete som Hybricon i vintras inledde med tjeckiska Ekova Electric. Hybricon bytte då underleverantör från polska AMZ.

Umeå har beslutat sig för en kraftig satsning på elbussar och idag finns tre laddstationer på tre linjer. En av laddstationerna är batteriboostad för att ej störa närområdets elnät då stationen ligger inom tätbebyggt villaområde. Hybricons laddinfrastruktur har för Umeå stads del kapat effektiviteten ner till 7 % från 14 % med den laddinfrastruktur Hybricon har valt med extern pantograflösning motsvarande den infrastruktur de flesta busstillverkare använder sig av.

Hybricon har också anslutit sig till den standard för gränssnitt i laddinfrastrukturen som flera andra busstillverkare och leverantörer av infrastruktur har enats om.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)