Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en vinst för Nobina

Foto: Ulo Maasing.

Foto: Ulo Maasing.

Det är nu klart att Nobina har vunnit ytterligare en stor trafikupphandling. Nobina har vunnit regiontrafik i det paket som Skånetrafiken har döpt till Lund Väster. Det nya avtalet startar den 10 december 2017 och sträcker sig över fyra år. Det totala värdet beräknas till närmare 400 miljoner SEK över löptiden. Skånetrafikens beslut betyder att Nobina utökar sin redan stora verksamhet i Skåne.

Det nya avtalet omfattar 45 bussar som präglas av tydliga miljömål där samtliga fordon ska drivas med förnyelsebart bränsle. Nobina kommer att ta över befintliga bussar, av vilka 13 bussar ska omallokeras till andra trafikområden, samt investera i 12 nya bussar inför trafikstart. De nya bussarna drivs på HVO, som är ett fossilfritt bränsle för dieselmotorer.

Beslutet om tilldelningen kan överklagas senast den 4 juli 2016.

Hittills har trafiken körts av Transdev.

– Vi är glada att Skånetrafiken ger oss utökat förtroende och att vi får starta ytterligare trafik i Lund. Extra glädjande är de höga kvalitetsbetygen som Skånetrafiken tilldelade vårt anbud. Vi ser fram emot att tillsammans med Skånetrafiken välkomna fler och nöjdare kunder till kollektivtrafiken, säger Ragnar Norbäck, VD och koncernchef för Nobina.

– Vi är nöjda med resultatet, säger Jan-Åke Bergmark, affärsområdeschef Buss Södra på Skånetrafiken. Konkurrensen var tillfredställande. Det var fyra intressanta anbud där anbudsgivarna lagt ned mycket omsorg i att formulera erbjudande som svarade på de förutsättningar som vi ställt.

Avtalet bygger på en affärsmodell med resandeincitament, vilket innebär att trafikföretaget ansvarar för detaljplanering av tidtabellen, lokal marknadsföring och information i högre grad framöver. Skånetrafiken får även en helt fossilfri trafik i detta avtal. Kostnaderna ökar bland annat med anledning av att fordonen kommer att förnyas.

– Det är vår uppfattning att avtalsmodellen innebär att vi får ännu mer engagerade trafikföretag och ett bra samarbete i framtiden. De nya avtalen sätter också ännu mer fokus på kvalitet vilket kommer våra resenärer till gagn, säger Jan-Åke Bergmark.

Trafikuppdrag Lund väster omfattar regionbusstrafik från Malmö och Lund till Lomma och Kävlinge kommun. Trafikuppdraget består av 10 linjer vilka trafikeras av 46 bussar som övertas av det vinnande trafikföretaget. Bussarna kommer att genomgå en renovering och det vinnande trafikföretaget väljer också att byta ut 12 av bussarna så att renovering av övriga kan ske utan att trafiken påverkas. Det innebär att Skånetrafikens resenärer i området kan se fram emot ökad åkkomfort.

Trafikstart sker i 12 december 2017 och löper till december 2021.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)