Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rakel ska ge ökad säkerhet i Örebro län

Länstrafiken Örebro har infört ett nytt kommuniokationssystem i bussarna. Foto: Länstrafiken Örebro.

Länstrafiken Örebro har infört ett nytt kommuniokationssystem i bussarna. Foto: Länstrafiken Örebro.

Länstrafiken i Örebro har infört ett nytt kommunikationssystem i de bussar som kör i den allmänna kollektivtrafiken i länet. Det nya kommunikationssystemet är en RAKEL-baserad lösning och bidrar enligt länstrafiken  till en ökad krisberedskap i länet som helhet. Systemet innebär en förbättrad kommunikation mellan bussförare och trafikledning och även en ökad säkerhet för både resenärer och bussförare. Rakel är en kommunikationslösning som också används av blåljusverksamheterna i landet.

Tidigare har varje enskild trafikoperatör som kör på uppdrag av Länstrafiken haft separata kommunikationssystem. Det nya kommunikationssystemet har införts i alla bussar i den allmänna kollektivtrafiken oberoende av trafikoperatör.

— Att alla våra bussar inom den allmänna kollektivtrafiken använder samma system ger en enhetlig och effektiv kommunikationsväg, säger Thony Lundberg, trafik- och marknadschef på Länstrafiken Örebro.

Det nya kommunikationssystemet innebär enligt Länstrafiken en ökad säkerhet och trygghet för både resenärer och bussförare.Det är samma system som används av polis och annan räddningspersonal, vilket förenklar kommunikationen mellan olika aktörer vid insatser.

Systemet har även mer utvecklade larmfunktioner än tidigare system.

— En bra kommunikation mellan buss och trafikledning är en viktig del i det dagliga arbetet inom kollektivtrafiken. Speciellt viktigt är den för säkerheten kring bussarna, både för bussförare och resenärer, och det nya systemet ökar krisberedskapen i hela länet, menar Thony Lundberg.

Bussföraren kan på ett säkert sätt hantera kommunikationssystemet under färd då den mobilburna enheten som används finns lättillgänglig och är en handsfreelösning. Systemet medför också bättre samtalskvalité än tidigare system.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)