Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol: Oanvändbara övervakningskameror olagliga

Turerna kring den kameraövervakning Dalatrafik vill ha på bussarna blir allt fler och allt märkligare.

Turerna kring den kameraövervakning Dalatrafik vill ha på bussarna blir allt fler och allt märkligare.

Dalatrafik fortsätter att mötas av motgångar när det gäller kameraövervakning på bussarna. Tidigare har Dalatrafik ansökt om tillstånd till kameraövervakning på bussar på linjer som är problemfyllda med bråk och skadegörelse. Länsstyrelsen sa nej. Och nu har en domstol slagit fast att det inte spelar någon roll om kamerorna på bussarna fungerar eller inte – de får inte finnas där, rapporterar Dalarnas Tidningar.

Sedan länsstyrelsen hade nekat tillstånd till kameraövervakning gjorde man en utredning när man fått kännedom om att kamerorna fanns kvar i bussarna.

Dalatrafik informerade om att kamerorna hade gjorts oanvändbara genom att kablar till kamerorna hade klippts av eller säkringar plockats ur. Länsstyrelsen beslutade då att avskriva ärendet, men det nöjde sig inte Datainspektionen med.

Inspektionen överklagade länsstyrelsens beslut och hävdade att en kamera är tillståndspliktig så snart den sätts upp. Sedan spelar det ingen roll om kameran är avstängd eller av något annat skäl inte kan användas. Datainspektionen framhåller också att det är lätt att sätta tillbaka en säkring eller att laga en avklippt kabel.

Förvaltningsrätten i Falun har nu gått på Datainspektionens linje och anser att kamerorna i lagens mening är övervakningskameror, något som Dalatrafik inte har tillstånd till. Alltså måste länsstyrelsen upphäva sitt beslut och handlägga målet igen – i klartext: de oanvändbara kamerorna måste bort eftersom de kan göras användbara.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)