Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis tog över i Värmland

Keolis tog på fredagen över en stor del av servicetrafiken i Värmland, det vill säga sjukresor och färdtjänst. Anders Wahlén, chef för servicetrafiken vid Värmlandstrafik och Keolis´ vd Magnus Åkerhielm välkomnade Lars Bäckskog som gjorde permiärturen i den nya servicetrafiken. Foto: Värmlandstrafik.

Keolis tog på fredagen över en stor del av servicetrafiken i Värmland, det vill säga sjukresor och färdtjänst. Anders Wahlén, chef för servicetrafiken vid Värmlandstrafik och Keolis´ vd Magnus Åkerhielm välkomnade Lars Bäckskog som gjorde premiärturen i den nya servicetrafiken. Foto: Värmlandstrafik.

På fredagen var det premiär för den nya servicetrafik i Värmland som drivs i Värmlandstrafiks och Keolis´ regi efter en ovanligt lång upphandlingsprocess: två år. Upphandlingen är värd nästan 600 miljoner kronor. Totalt har Värmlandstrafik investerat nio miljoner kronor i system i den nya beställnings- och trafikcentralen i Munkfors, medan operatörerna Keolis och Karlstad Taxitransporter har investerat runt 50 miljoner kronor, inräknat fordon och utrustning för det nya av talet.

–  Tillsammans med ombyggnaden av lokaler, bokningsprogram, telefonistöd och utbildning är det här den största investering Värmlandstrafik gjort i servicetrafiken, säger Anders Wahlén, chef för servicetrafiken hos Värmlandstrafik.

Från trafikcentralen kommer 200 000 resor årligen att hanteras.

Avtalet, som gäller i minst fem år med option på ytterligare två år, är värt nästan 600 miljoner kronor och innebär att 80-talet fabriksnya fordon sätts i trafik och cirka 200 personer nyanställs. Trafiken omfattar sjukresor och färdtjänst.

Keolis kör i fem av sex områden i Värmlands län. I Grums och Säffle har Karlstads Taxitransporter sedan tidigare ett avtal.

De nya specialfordonen innehåller fyra sittplatser på låggolvsdel plus två rullstolsplatser. En plats finns även bredvid föraren. Fordonen har en mer personbilslik komfort (klimat, ljud) och är tillgänglighetsanpassade med bland annat kontrastmärkningar. I alla fordon finns transportrullstol och samtliga fordon ska kunna ta bår.

Samtliga förare har genomgått omfattande utbildning inom bland annat hjärt- och lungräddning, första hjälpen, färdtjänstkunskap, trafikavtalet, teknisk utrustning inklusive biljettmaskin, trappklättrare, bårhantering. Under hösten kommer samtliga förare dessutom att genomgå en förarcertifiering för serviceresor. Utbildningen fördjupar sig i bemötande av människor med särskilda behov.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)