Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonförluster för Bergkvarabuss´ tyska expressbussar

FlixBus har på bara några år vuxit till en jätte i europeisk expressbusstrafik. Företaget äger inga egna bussar utan bygger sin verkamhet på underentreprenörer. Foto: Ulo Maasing.

FlixBus har på bara några år vuxit till en jätte i europeisk expressbusstrafik. Företaget äger inga egna bussar utan bygger sin verkamhet på underentreprenörer. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss´ tyska dotterbolag Elite Traffic i Hamburg förlorade mångmiljonbelopp på sitt engagemang i den tyska expressbussjätten FlixBus. Det avslöjar det tyska TV-bolaget NDR, Norddeutsche Rundfunk. Enligt NDR har drygt 20 bussföretag hoppat av från FlixBus på grund av dålig lönsamhet.

Bergkvarabuss´ Hamburgbaserade dotterbolag Elite Traffic hade 17 bussar som körde i FlixBus trafik. Som vi tidigare rapporterat bröt man med FlixBus i april, samtidigt som FlixBus började köra expressbussar även i Sverige.

Sebastian Reimers, vd för Elite Traffic, uppger för NDR Hamburg att företagets trafik för FlixBus hade gått med minst två miljoner euro (cirka 19 miljoner kronor i förlust. Reimers uppger att förlusterna beror på ”det katastrofala priskriget” i den långväga busstrafiken i Tyskland där marknaden avreglerades för några år sedan. FlixBus har sedan starten byggt upp ett omfattande linjenät i såväl Tyskland som andra länder på kontinenten.

Reimers säger till NDR att de pressade biljettpriserna i sin tur drabbar de bussföretag som kör åt FlixBus. Expressbussföretaget äger inga bussar själv, utan bygger hela verksamheten på underleverantörer som kör de gröna bussarna.

Enligt NDR har drygt 20 bussföretag lämnat FlixBus.

Enligt NDR körs en del långa linjer endast med en förare vilket har lett till en hel del brott moit kör- och vilotidsreglerna. En analys av poliskontroller av 695 expressbussar under åren 2014 och 2015 visade på 255 brott mot regelverket.

I en tidigare intervju i bussmagasinet tillbakavisar FlixBus´ vd Andre Schwämmerlein att man pressar sina leverantörer för hårt.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)