Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tungt transportpris till Byberg & Nordin

Transportnäringens pris Pegasuspriset delades på tisdagen ut till bussföretaget Byberg & Nordin. Tomas Byberg tog emot priset. Foto: Ulo Maasing.

Transportnäringens pris Pegasuspriset delades på tisdagen ut till bussföretaget Byberg & Nordin. Tomas Byberg tog emot priset. Foto: Ulo Maasing.

Bussföretaget Byberg&Nordin fick tidigt på tisdagseftermiddagen ta emot transportbranschens pris Pegasuspriset. Företagets vd Tomas Byberg tog emot priset vid en ceremoni i Visby i samband med Almedalsveckan. Byberg & Nordin fick priset för att ha gått i bräschen i utvecklingen för en fossilfri kollektivtrafik.

Juryns motivering lyder:

”Byberg & Nordin Busstrafik AB har genom ett engagerat arbete gått före och visat vägen när det gäller en fossilfri kollektivtrafik. Bolaget som varit verksamt i över 90 år visar på betydelsen av nytänkande och socialt ansvar, är aktivt i arbetet mot en fossilfri kollektivtrafik och är med och driver utvecklingen i bussbranschen. Genom att med ett brett fokus prova olika typer av miljöfordon, däribland elbussar av olika storlekar, har Byberg & Nordin Busstrafik AB vunnit mycket välförtjänt respekt och uppmärksamhet i landet.”

– Det är väldigt roligt att få ta emot priset. Idag är det kanske inte unikt, men när vi gick i bräschen för att göra all kollektivtrafik i Härnösand fossilfri för ett och ett halvt år sedan tog vi ledningen i Sverige, säger Tomas Byberg till bussmagasinet.se.

Han lyfter också fram företagets satsning på elbussar, dels fullstora elbussar, dels mindre bussar. Tillsammans med sin kollega i Björks & Bybergkoncernen, Alan Björk, övertalade han midibusstillverkaren Rosero att ta fram en eldriven, liten buss med 19 sittplatser och åtta ståplatser. Idag har koncernen ett halvdussin sådana bussar i trafik.

– Det här är en b uss som är ett mycket bra alternativ till fullstora bussar i stadstrafiken i många svenska städer. Men jag anser också att den här elbussen är lämplig för exempelvis skolskjuts i landsbygdstrafik då bussen laddas i depå nattetid, säger Tomas Byberg.

– Jag är stolt både för vårt bolag, men också branschen. Det visar att vi är en bransch som jobbar mycket med miljöfrågor. Dessutom har vi modiga politiker och företag som har vågat ta risker.

Samtliga tre nominerade företag (Trelleborgs Hamn AB, Byberg & Nordin Busstrafik AB och Clas Ohlson AB) är föredömen inom området. Med Pegasuspriset vill Transportföretagen visa på goda exempel som dessa från det arbete som pågår inom transportnäringen för att minska både direkt och indirekt påverkan på vår miljö.

Den oberoende juryn har bestått av: Jan Sundling, Ordförande SJ, Birgitta Resvik, Chef för Fortums samhällskontakter, Inger Gustafsson, Enhetschef Policy- och Systemutveckling Vinnova.

Mattias Dahl, vd för Transportföretagen delade ut priset – ett grafiskt blad – som utformats av Lasse Åberg.

I samband med prisutdelningen hölls ett seminarium om vad företag inom transportbranschen kan göra för att bidra till en hållbar utveckling.

Priset delas ut för nionde året i rad.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)