Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Obrukbara övervakningskameror i Dalabussar måste bort snabbt

Dalatrafiklogga12-300x289Dalatrafik måste omedelbart och senast inom två veckor ta bort övervakningskamerorna på de bussar som Keolis kör för Dalatrafik. Det handlar om tätortsbussarna i Falun och Borlänge samt Keolis busstrafik mellan de båda städerna. Det har länsstyrelsen i Dalarna beordrat i den senaste av de nästan oändliga turerna kring kameraövervakningen som både Dalatrafik och bussförarna vill ha.

I vintras ansökte Dalatrafik om tillstånd för kameraövervakning på bussarna , men fick nobben av länsstyrelsen. ett beslut som Dalatrafik överklagade till förvaltningsrätten.

Bussbolaget och Dalatrafik informerade också om att det redan fanns kameror i ett tjugotal av bussarna, men att dessa var obrukbara. För att de inte skulle kunna användas så länge det saknades tillstånd hade man plockat ur säkringar och kilppt av kablar för att kamerorna inte skulle gå att använda.

Länsstyrelsen avskrev hela ärendet, men då ingrep Datainspektionen. Myndigheten ansåg att det inte spelade någon roll att kamerorna inte gick att använda. Det måste finnas tillstånd så fort kamerorna sätts upp, vare sig de fungerar eller inte. Datainspektionen godtog inte att länsstyrelsen avskrev ärendet utan överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Domstolen gick på Datainspektionens linje och upphävde länsstyrelsens beslut att avskriva ärendet samt beordrade länsstyrelsen att på nytt ta upp frågan.

Det gjorde länsstyrelsen, som samtidigt gav Dalatrafik chansen till vad man kallar frivillig rättelse. Dalatrafik bad då att få tid på sig till den 30 september för att montera bort kamerorna.

Icke, sa länsstyrelsen. Högst två veckor får det ta, även om ordern att montera bort kamerorna överklagas…

Taggat som: , , , ,

2 kommentarer »

  1. De behövs verkligen! Jobbar som trafikledare och kamerorna skulle verkligen behövas. Så sent som förra veckan drabbades en förare av ett rån med kniv. Det är ofattbart att andra länstrafikbolagen får ha kameror men inte Dalatrafik.

  2. Har ni inget Överfallslarm?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)