Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringskrav på standardisering av bussar och avtal

Den norska regeringen pressar landstingen (fylkeskommunerna) att satsa på mer standardiserade bussar, samordnade inköp och standardavtal. Foto: Ulo Maasing.

Den norska regeringen pressar landstingen (fylkeskommunerna) att satsa på mer standardiserade bussar, samordnade inköp och standardavtal. Foto: Ulo Maasing.

Att införa ett mer standardiserat bussmaterial oavsett länsgränser är ett viktigt redskap för ett kostnadseffektivt lokalt och regionalt utbud av kollektivtrafik. Det skriver den norska regeringen i ett brev till samtliga norska fylkeskommuner (=landsting). I brevet begär man besked om hur långt de har kommit när det gäller standardiserat bussmaterial, samordning av inköp och standardavtal.

I början av förra året skrev det norska Samferdseldepartementet till fylkeskommunerna där dessa uppmanades att på dagordningen sätta upp standardisering och samordning när de köper kollektivtrafiktjänster. Nu vill regeringen veta hur långt man har kommit.

Den norska regeringen pekar på att det både inom staten och fylkeskommunerna nu görs stora insatser för att stärka kollektivtrafiken, både lokalt och regionalt.

– I det arbetet är kostnadseffektivitet centralt för att nyttan för slutanvändarna ska stå i proportion till de resurser som sätts in, skriver den norska regeringen.

Standardiserat bussmaterial, standardavtal och en bättre samordning vid inköp kan ge sänkta kostnader både vid drift och förnyelse av material. De besparingarna kan återföras till kollektivtrafiken i form av ett stärkt utbud, slår den norska regeringen fast.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)